Dostupni linkovi

Počela gradnja Tornja mira


Novi oblakoder i doslovno će niknuti iz pepela. Na mjestu na kojem sada stoji ogromna rupa Ground Zero, usred New Yorka, na jugu Manhattan, novi će objekat simbolizirati eru nako 11.septembra. Larry Silverstein, osnivač i predsjednik istoimene tvrtke na otvaranju radova:

"Ovo je prilika da pokažemo našu odlučnost, sposobnost da se ponovno podignemo na noge. Činjenica da smo očistili ruševine na kojima ćemo izgraditi najbolju moguću gradjevinu, s najvišim standardima, navišu ikada viđenu u ovoj zemlji, za mene je simbol, a vjerujem i za sve Njujorčane."

Početak izgradnje ovog nebodera, koji bi trebao biti gotov 2011. ili 2012. odgađan je nekoliko puta zbog novca, sigurnosti, designa. Ali i posljednja je prepreka otkolonjena dogovorom izvođača radova i lokalnih vlasti. Oni koji su se okupili na ceremoniji postavljanja kamena temeljca kažu kako je čekanje od četiri i po godine ipak predugo. Njujorčanin David Otero:

"Ovo se trebalo desiti davno prije. Njujorčani su umorni i skoro bolesni od gledanja te rupe i nepočinjanja radova."

Nicole Wittman, posjetilac iz Britanije, kaže da je odlaganje gradnje imalo i svoje dobre strane:

"Važno je bilo da su Amerikanci imali to vrijeme za postepeni oproštaj sa 3.000 onih koji su poginuli u Blizancima. Da se, naprimjer, na brzinu na istom mjestu izgradio novi objekat, izgledalo bi kao da su važnije zgrade od izgubljenih života."

Projekat predviđa izgradnju muzeja i kulturnog centra posvećenog žrtvama terorističkih napada. Michael Passeroff, bivši Njujorčanin koji sada živi na Floridi, kaže kako projekat mora pomiriti poštovanje prema poginulima i komercijalne potrebe:

"Morate poštovati uspomenu na ljude koji su poginuli, ali zadovoljiti i komercijalnu svrhu objekta. To je taj fini balans koji se mora postići kako bi svi bili zadovoljni, a sjećanja na žrtve zadržana."

Analitičari, oslobođeni emocija, tvrde da još nije jasno ko će useliti u objekat kada bude završen. Prvo što mnogi strahuju od novih terorističkih udara, a drugo što u New Yorku već postoji višak poslovnog prostora. Toranj mira sa 82 sprata biće visok 541 metar ili 1776 stopa, što simbolički podsjeća na godinu kada su američke kolonije proglasile nezavisnost od Britanskog kraljevstva.
XS
SM
MD
LG