Dostupni linkovi

TEHERAN


U petak isticce rok koji je pre mesec dana Savet bezbednosti UN postavio Iranu da prekine sve aktivnosti koje se odnose na obogachivanje uranijuma, o ccemu izvesstaj treba da podnese Medjunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA). Occekuje se da cce ovo telo optuzziti Teheran da ne posstuje medjunarodne obaveze. Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedzad ponovio u petak da cce njegova zemlja ignorisati medjunarodne pozive da obustavi nuklearni program, i da "ne daje pet para" za eventualnu rezoluciju kojom cce biti osudjeno ponassanje vlastiu u Teheranu.
Islamska republika tvrdi da nuklearne aktivnosti sprovodi u miroljubive svrhe, dok Sjedinjene Drzave sumnjice Teheran da pokusava da proizvode atomsku bombu.
Americki drzavni sekretar Kondoliza Rajs izjavila je u meduvremenu da bi Savet bezbednosti trebalo da bude spreman da preduzme akcije u vezi sa Iranom, u cilju ocuvanja svog kredibiliteta. Ona je ocenila u ccetvrtak da su male sanse da ce se Teheran povinovati medjunarodnim zahtevima. Ssef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da uloga Medjunarodna agencija za atomsku energiju treba da ostane kljuccna, ukazujucci posredno da su za Moskvu i dalje neprihvatljive sankcije UN protiv Teherana.
Savet bezbednosti mogao bi da odluci o uvodjenju sankcija Teheranu, dok analiticari ocenjuju da bi administracija americkog predsednika Dzordza Busa mogla da pribegne i vojnoj intervenciji protiv Teherana.
XS
SM
MD
LG