Dostupni linkovi

logo-print

TEHERAN


U petak isticce rok koji je Savet bezbednosti UN postavio Iranu da prekine sve aktivnosti koje se odnose na obogachivanje uranijuma, o ccemu izvesstaj treba da podnese Medjunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).
Savjet bezbednosti je pre mesec zatrazio od Irana da obustavi nuklearni program, ali je iranski predsednik Mahmud Ahmadinedzad i u ccetvrtak ponovio da Teheran nece prestati da obogacuje uranijum.
Islamska republika tvrdi da nuklearne aktivnosti sprovodi u miroljubive svrhe, dok Sjedinjene Drzave sumnjice Teheran da pokusava da proizvode atomsku bombu.
Americki drzavni sekretar Kondoliza Rajs izjavila je u meduvremenu da bi Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija trebalo da bude spreman da preduzme akcije u vezi sa Iranom. Ona je ocenila u ccetvrtak da su male sanse da ce se Teheran povinovati medjunarodnim zahtevima.
Savet bezbjednosti mogao bi da odluci o uvodjenju sankcija Teheranu, dok analiticari ocenjuju da bi administracija americkog predsednika Dzordza Busa mogla da pribegne i vojnoj intervenciji protiv Teherana.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Novinarstvom se bavi od 1985. godine, najpre u beogradskom nedeljniku "NIN". Od 1987. godine komentator i voditelj u Prvom programu Radio Beograda. Od 1994. dopisnik RSE iz Beograda, a od 1999. radi u redakciji u Pragu.

XS
SM
MD
LG