Dostupni linkovi

Protestovale porodice nestalih Srba


Članovi organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske protestovali su pred zgradom federalne Vlade zbog neformiranja komisije za istraživanje nestalih na području Sarajeva. Ova komisija bi, prema dogovoru dva entitetska premijera, trebala da istraži sudbinu nestalih na teritoriji deset predratnih sarajevskih opština. Prema tvrdnjama članova udruženja, komisija je trebala biti formirana do 31. marta. Nedeljko Mitrović, predsjednik Organizacije porodica nestalih civila i zarobljenih boraca Republike Srpske:

«To je žalosno. Zar može jedan visoki funkcioner u BiH da obeća nešto, pogotovo u ovoj humanitarnoj oblasti, i da to pobije i ne uradi. Pa šta možemo govoriti? To je za Hag. Pa šta smo mi tražili? Jednostavno, ono prirodno, iskreno, izvorno pitanje, zahtjev da se sazna gdje su nam najmiliji.»

Federalno Ministarstvo pravde tehnički je pripremilo odluku za formiranje ove komisije. Taj tekst proslijeđen je federalnoj vladi. U izjavi za Radio Slobodna Evropa potpredsjednik Gavrilo Grahovac kaže da je vlada spremana da usvoji takvu odluku, ali da ne može formirati komisiju koja će imati nadležnosti i na teritoriji Republike Srpske:

«Neophodno je da u istom trenu donesu odluke obje vlade oba entiteta, jer one jedine mogu dati nadležnost komisiji na teritoriji oba entiteta. Dakle, od Vlade Federcije upućen je takav prijedlog Vladi RS-a i mi očekujemo da neće biti nikakvog spora da se u identičnom tekstu donese odluka na obje vlade i tada komisija koju su obje vlade formirale ima nadležnost da radi i vrši proces utvrđivanja istine i traganja za nestalim osobama.»

Protesti udruženja građana i nevladinih organizacija koje se bave traženjem nestalih u Bosni i Hercegovini skoro su svakodnevni. U Međunarodnoj organizacije za traženje nestalih na prostoru Bosne i Hercegovine evidentirano je oko 30 hiljada ljudi. Početkom ove godine formiran je državni institut za traženje nestalih. Slobodan Nagradić iz državnog ministarstva pravde tvrdi da bi formiranje ovog instituta trebalo da pomogne bržem i efikasnijem pronalasku nestalih iz cijele zemlje:

«On je, znači, formiran s dvostrukom namjerom. S jedne strane, da se ubrza proces traženja onih koji još nisu pronađeni. I s duge strane, da se na jedan efikasniji način obeštete porodice nestalih lica u BiH.»

Porodice nestalih i udruženja koja ih okupljaju nadaju se da će institut što prije početi sa djelovanjem. Sekretarica Udruge odvedenih i nestalih Bugojanaca Vanda Havranek navodi da bi institut morao ostvariti što tješnju saradnju sa lokalnim organizacijama koje djeluju na terenu:

«Odnosno, udruga i udruženja i samog instituta, koji bi trebao objediniti sve informacije od Međunarodne komisije za nestale osobe do Crvenog križa - da to onda bude sve na jednom mjestu.»

Edo Ramulić, iz Udruženja Izvor iz Prijedora, smatra da će institut biti samo reorganizovanje postojeće infrastrukture i kadrova:

«A ta postojeća infrastruktura i kadrovi nisu dovoljno radili za ovo vremena. To je strašno šta se dešava ovdje na terenu. Mi imamo u zadnje dvije godine da nije ni nekih stotinu tijela pronađeno, a mi u Prijedoru tragamo za preko 1.000 tijela.»

Do kraja aprila trebao bi da bude izabran upravni odbor ovog instituta, a do kraja godine oformljena i objedinjena baza podataka za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Komisija za traženje nestalih, čije formiranje zahtijevaju i udruženja nestalih Srba koji su protestovali pred federalnom Vladom, imaće nadležnosti samo na teritoriji deset predratnih sarajevskih opština.
XS
SM
MD
LG