Dostupni linkovi

LJUBLJANA/BEOGRAD


Slovenacki drzavni tuzilac Barbara Breziger je odbacila optuzbe zvanicnog Beograda da su pripadnici Teritorijalne odbrane ove drzzave pocinili ratne zlocine nad vojnicima bivse JNA za vreme sukoba u toj bivsoj jugoslovenskoj republici 1991, na granicnom prelazu Holmec prema Austriji.
Beogradski mediji prikazali su snimak austrijske TV stanice ORF kako pripadnici slovenacke Teritorijalne odbrane pucaju u vojnike JNA iako drze ruke uvis i sire beli carsaf u znak predaje. Taj snimak navodi na zakljucak da su tom prilikom poginuli vojnici Zoran Jesic, Goran Maletic i Antonije Simonjic.
Portparol Tuzilastva Srbije za ratne zlocine Bruno Vekaric kaze za nas program da se tuzilastvo ovim slucajem bavi vec duze od gorinu dana. On je snimak opisao kao dramatican prikaz vjerovatno prvog potencijalnog ratnog zlocina u ratovima na podruciju bivse SFR Jugoslavije.
Sef Helsinskog odbora za ljudska prava u Sloveniji Neva Miklavcic Predan nedavno je ponovila tvrdnje da dogadaj na granicnom prelazu Holmec “verovatno predstavlja prvi slucaj ratnog zlocina pocinjenog u bivsoj Jugolsaviji”.
Slovenacko tuzilastvo podsetilo je da je u novembru 2004. podiglo tuzbu protiv Predanove zbog neistinitih optuzbi da su pripadnici slovenacke teritorijalne odbrane pocinili ratni zlocin na granicnom prelazu Holmec 1991. godine.
XS
SM
MD
LG