Dostupni linkovi

Za haškim bjeguncima tragaće posebna jedinica


Vlada RS-a, koju je glavna haška tužiteljica Karla del Ponte do sada najviše optuživala za lošu saradnju, najavljuje novi kurs u odnosima s Tribunalom. Premijer RS-a Milorad Dodik, ekskluzivno za Radio Slobodna Evropa, najavljuje formiranje posebnog odjeljenja policije koje će se baviti potragom optuženih za ratne zločine i mrežom njihove podrške:

«To odjeljenje će biti u okviru policije RS-a, u okviru kriminalističke službe, znači posebno jedno odjeljenje za borbu protiv terorizma i potrage za optuženima za ratne zločine. Ono će se isključivo, dakle, baviti, svakodnevno, čitav dan, svaki minut pitanjima potrage, sarađivati s određenim nadležnim službama. Mi želimo da tu obezbijedimo logistiku, da ljude stimulišemo za tu vrstu opasnog posla - i mislim da to može da da neki dodatni rezultat.»

Iako se problem hvatanja i isporučivanja optuženih za ratne zločine stalno potencira kao ključni uslov za ulazak Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, u ovoj fazi vođenja pregovora pitanje stepena saradnje s Tribunalom nije postavljano, niti podvlačeno, kaže glavni pregovarač BiH Igor Davidović:

«Ne postoji nijedan razlog da se saradnja s Haškim tribunalom ne intenzivira u svakom okviru u kome je to moguće. Prema tome, ja uvijek ponavljam svoje lično uvjerenje da će se ustvari ono što se smatra problemom saradnje i ono što se tim formulacijama izražava riješiti prije samog potpisivanja sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, da nećemo imati to opterećenje u momentu kada se pregovori, nadam se, uspješno okončaju i kada dođemo do potpisivanja sporazuma. Vjerujem da će taj problem biti riješen.»

Da li je BiH bliže ili dalje pregovorima o stabilizaciji i pridruživanju nakon posljednje posjete glavne tužiteljice Haškog tribunala Karle del Ponte? Desanka Rađević, Srpska demokratska stranka:

«Mislim da je BiH bliže ulasku u Evropu jedino ako su odgovorni za saradnju s Haškim tribunalom uspjeli argumentovano gospođi Del Ponte da dokažu da mi ustvari ne znamo gdje se nalaze optuženi za ratne zločine. U svakom slučaju, ako neko od vlasti zna gdje su, a da ih neće da isporuči, onda je BiH jako daleko od Evrope.»

Potpredsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Krstan Simić smatra da je glavna tužiteljica Haškog tribunala Karla del Ponte svjesna da se najtraženiji optuženici ne nalaze na teritoriji BiH:

«Imamo zaista pouzdane podatke iz raznih izvora da sva tri lica nisu u RS-u.»

Drago Kalabić, Demokratski narodni savez:

«Mislim da se Haški tribunal pomalo preračunao kad su u pitanju pozicija BiH i pozicija Srbije. Nije logično da se dva ista zahtjeva ispostavljaju na dvije adrese. I mislim da BiH treba snažnije i otvorenije da pošalje poruku Haškom tribunalu da se te stvari raščiste, a da bi zvaničnici BiH morali jedinstveno da nastupe i da kažu:’Gospodo, mi to smatramo gotovo završenom stvari’ - na osnovu argumenata koje je Haški tribunal, možda neoprezno, ali ponudio oko raznih adresa gdje se ko nalazi i da na bazi toga kažu da je pitanje saradnje s Hagom nesporno.»
XS
SM
MD
LG