Dostupni linkovi

Karić nastavlja sa optužbama


Otkako su se Bogoljub Karić, pojedini članovi njegove porodice i njegove firme našli na udaru brojnih istražnih postupaka nadležnih organa, Karić ne prestaje da iznosi optužbe protiv premijera Vojislava Koštunice. Jedna od tih optužbi odnosi se i na ubistvo premijera Zorana Đinđića. Iako je od tada proteklo skoro tri godine, Karić sada tvrdi da je Koštunica prava adresa za odgovore na mnoga pitanja u vezi sa Đinđićevm ubistvom. Zato se može postaviti pitanje da li ovim optužbama Karić želi da skrene pažnju sa istraga protiv poslovanja porodice Karić ili zaista poseduje značajnije informacije. Karić je iz Leskovca, sa jednog od brojnih mitinga širom Srbije poručio premijeru:

“On treba da odgovori kako je ubijen Zoran Đinđić, on to najbolje zna i on bi trebao da odgovori Srbiji kako je organizovano to ubistvo i kako je inspirisao medijskim napadima na Zorana Đinđića njegovu likvidaciju. To isto sada misli da uradi meni. Javno mora na sudu da kaže šta je radio. Evo, ja sam mu svedok koji ga ovde proziva javno i odgovorno.”

Iako je nakon prvih ovakvih Karićevih istupa bilo zahteva, kao recimo od lidera Liberalno-demokratske partije Čedomira Jovanovića i predsednice Komiteta pravnika za ljudska prava Biljane Kovačević-Vučo da nadležni istražni organi treba da provere te tvrdnje, kao i da sam premijer Vojislav Koštunica treba da odgovori na postavljena pitanja, niko iz Vlade ili vladajuće koalicije, pa ni istražni organi još nisu zvanično odgovorili na ove javne optužbe Bogoljuba Karića. Poslanik Koštuničine Demokratske stranke Đorđe Mamula misli da se tome ne pridaje značaj jer je, kako kaže, Karić sa svojom strankom u potpunom rasulu i da gubi vezu sa stvarnošću:

“I da sa takvim izjavama pokušava da izazove one emocije u biračkom telu Demokratske stranke koje bi dovele do toga da taj deo javnog mnjenja pređe na njegovu stranu. On je prevazišao samog sebe kada je sebe uporedio sa Zoranom Đinđićem, da se stvara ista atmosfera i oko njega kao da se priprema atentat, tako da mene to uopšte ne čudi. Ja pretpostavljam da su ga to savetovali njegovi medijski stručnjaci, a i jedan deo ljudi sa političke scene. Ono što mene zanima, i to govorim u svoje ime, gde je gospodin Karić bio onog dana kada je ubijen Zoran Đinđić?”

Na drugoj strani, u Demokratskoj stranci čiji je lider bio Đinđić, smatraju da sve navode o ubistvu Zorana Đinđića treba ispitati i ustanoviti šta stoji iza takvih izjava. Ali isto tako Đorđe Todorović, portparol DS podseća da je Demokratska stranka zamolila sve političare da ne koriste ime Zorana Đinđića u dnevno-političke svrhe:

“Da li je Bogoljub Karić u pravu ili nije, mislim da treba da se bave istražni organi. Mi iz Demokratske stranke smo zamolili ljude iz političkog života Srbije da ne koriste ime i ličnost Zorana Đinđića u dnevno-političke svrhe i u dnevno-političke teme, ali nadamo se da će pravosudni organi Srbije i da će istražni organi u Srbiji uraditi svoj posao i ispitati sve navode, sve izjave i ustanoviti uostalom koliko je to što se govori ozbiljno, a koliko se neke od tih stvari koriste i neke od tih izjave koriste u dnevno-političke svrhe.”

Advokat Božo Prelević, koji na suđenju optuženima za ubistvo premijera Đinđića zastupa njegovog šefa obezbeđenja Milana Veruovića koji je u atentatu na premijera ranjen, ne misli da su Karićevi navodi vezani za neko novo saznanje već za još veće neznanje ili puštanje magle u kojoj se ništa ne vidi, već javnost umesto zaključaka treba nešto da nasluti. Za Prelevića reč je o prirodnoj obdarenosti za zamajavanje javnosti:

“Ja svakako ne znam šta zna Karić. Ja mislim inače da je on prirodno obdaren za spinovanje javnosti. Vi u stvari nikada ne znate da li iza toga stoji stvarno nešto što postoji u rukama ili se radi o jednom običnom spinovanju, skretanju pažnje, o nekoj prozivci, vidite stalno to prati, te neka priča on će odati kome je davao pare, on će reći ne znam ovo, ali to se naravno nikada ne dešava.”
XS
SM
MD
LG