Dostupni linkovi

Abazović u Predsjedništvu BiH sa Komšićem i Džaferovićem bez Dodika


Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić (lijevo) i Šefik Džaferović (desno) sa potpredsjednikom Vlade Crne Gore Dritanom Abazovićem u Sarajevu, 9. juli 2021.
Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić (lijevo) i Šefik Džaferović (desno) sa potpredsjednikom Vlade Crne Gore Dritanom Abazovićem u Sarajevu, 9. juli 2021.

Značaj infrastrukturnih projekata, poput rekonstrukcije ceste Foča - Šćepan Polje, te izgradnja Jadransko-jonske autoceste, pretpostavke su za jačanje robne razmjene i iskorištavanje turističkih potencijala Bosne i Hercegovine (BiH) i Crne Gore, saopšteno je nakon susreta članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića sa potpredsjednikom Vlade Crne Gore Dritanom Abazovićem.

BiH je, kako su to istakli članovi Predsjedništva posvećena aktivnostima koje imaju za cilj unapređenje i nastavak političkog dijaloga u regiji, te jačanje saradnje u različitim oblastima koje su od posebne važnosti za stabilnost regije.

Otvorena pitanja sa susjedima treba, navedeno je, rješavati kroz dijalog, uz poštovanje načela vanjske politike BiH, kao i načela koja su sastavni dio međunarodnog prava.

BiH i Crna Gora iskazale su spremnost za unapređenje saradnje u oblastima ekonomije, infrastrukturnog povezivanja, energetike, turizma, nauke, kulture i obrazovanja.

Govoreći o vanjskopolitičkim prioritetima u pogledu članstva u Evropskoj uniji i NATO-u, naglašeno je da će to doprinijeti trajnoj stabilnosti i napretku regije.

Bilo je riječi i o aktuelnoj političkoj situaciji nakon izbora u Crnoj Gori i tranziciji vlasti, položaju manjina u Crnoj Gori te drugim temama.

Zahvalnost za Rezoluciju o genocidu

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović su izrazili zahvalnost Skupštini Crne Gore koja je u junu ove godine usvojila Rezoluciju o genocidu.

Skupština Crne Gore, uz podršku opozicione Demokratske partije socijalista (DPS), izglasala je Rezoluciju o zabrani negiranja genocida u Srebrenici 17. juna.

Za Rezoluciju, kojom se zabranjuje negiranje genocida u Srebrenici, glasalo je 55 poslanika, što je dvotrećinska većina u parlamentu.

Rezolucijom Skupština Crne Gore potvrđuje da je u Srebrenici počinjen genocid u julu 1995. godine, u kojem je stradalo više od 8.000 civila bošnjačke nacionalnosti.

Skupština Crne Gore Rezolucijom osuđuje izjave, postupke i politike koje negiraju ili dovode u pitanje da se u Srebrenici desio genocid, a 11. jul se proglašava Danom sjećanja na žrtve Srebrenice.

Abazović se prethodno susreo i s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković s kojom je pokrenuo pitanje izgradnje hidroelektrane Buk Bijela koje, kako je rečeno, prijeti da remeti dobre međususjedske odnose.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović od četvrtka boravi u radnoj posjeti Bosni i Hercegovini, gdje je učestovao i na Samitu o demokratiji u Jugoistočnoj Evropi, te govorio na panel diskusiji na temu ,,Krajnja desnica u BiH i Crnoj Gori: Istorijski revizionizam i poricanje genocida".

Prema najavama Abazović će prisustvovati i obilježavanju 26. godišnjice genocida u Srebrenici 11. jula u Potočarima.

Uz Abazovića, delegaciju Crne Gore će, kako je najavljeno ranije, činiti i ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, direktor Uprave za dijasporu Seid Hadžić i savjetnica premijera za manjine Maida Gorčević.

XS
SM
MD
LG