Dostupni linkovi

Zastupnici zbog vakcina traže novi Zakon o javnim nabavkama BiH


Sa jedne od sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH
Sa jedne od sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH

Zastupnici Kluba Demokratske fronte (DF) u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine pozvali su na hitno stavljanje na Dnevni red parlamenta BiH prijedlog novog Zakona o javnim nabavkama, koji bi omogućio efikasniju nabavku vakcina protiv COVID-a 19 za stanovništvo BiH.

Bosna i Hercegovina naručila je vakcine četiri proizvođača. Kroz Gavi i Covax mehanizam to su Fajzerova vakcina, Modernina, uskoro Astra Zenekina. U Republici Srpskoj preko direktne nabavke bit će i vakcina Sputnjik V. No, budući da BiH nema Ministarstvo zdravstva na državnom nivou, vakcine su naručene preko entitetskih ministarstava.

Iz Kluba DF podsjećaju da su u posljednjem kvartalu 2020. godine ponovo uputili u zakonodavnu proceduru prijedlog novog Zakona o javnim nabavkama BiH.

"Raniji prijedlog iz jula mjeseca 2020. godine je Ustavnopravna komisija Parlamentarne skupštine BiH iz potpuno neobjašnjivih razloga 'oborila' dva puta putem negativnog mišljenja kako ne bi uopšte došao pred zastupnike na raspravu", saopćeno je iz DF-a.

Navode kako mjesecima unazad čekaju da resorno Ministarstvo finansija i trezora BiH i Vijeće ministara BiH upute novi prijedlog zakona u parlamentarnu procedure, ali još nikada takav prijedlog nije došao pred državni parlament.

"Usvajanje novog Zakona o javnim nabavkama nije uskostranačko i dnevnopolitičko pitanje, nego pitanje koje se kao što svjedočimo direktno reflektira i na javno zdravstvo", saopćio je DF.

Podsjetili su da je usvajanje pomenutog Zakona i dijelom prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o kandidatskom statusu BiH za članstvo u EU.

XS
SM
MD
LG