Dostupni linkovi

Devedesetogodišnja Britanka prva primila vakcinu protiv COVID-19


Margaret Keenan, prva osoba koja je primila vakcinu, sledeće nedelje puni 91 godinu i rekla je da je to "najbolji rani rođendanski poklon"
Margaret Keenan, prva osoba koja je primila vakcinu, sledeće nedelje puni 91 godinu i rekla je da je to "najbolji rani rođendanski poklon"

Devedesetogodišnja žena Margaret Keenan postala je prva osoba na svetu koja je primila vakcinu Pfizer / BioNTech protiv COVID-19 - čime je započet masovni program vakcinacije u Velikoj Britaniji. Keenan, rodom iz Enniskillena u Severnoj Irskoj sada živi u Engleskoj, sledeće nedelje puni 91 godinu i rekla je da je to "najbolji rani rođendanski poklon", prenosi BBC.

Velika Britanija je tako postala prva država u svetu koja koristi vakcinu Pfizer protiv COVID-19 nakon što su regulatori odobrili njenu upotrebu prošle nedelje. U "Danu V", kada započinje program masovne vakcinacije otprilike 70 bolničkih sedišta širom Velike Britanije priprema se za davanje vakcine Pfizer / BioNTech osobama starijim od 80 godina i onima iz zdravstvenog i negovateljskog sektora, prenosi BBC.

Cilj programa je da zaštiti najugroženije i vrati život u normalu. Vakcinacija neće biti obavezna.

Ministar zdravlja Matt Hancock rekao je da se vidi "svetlo na kraju tunela". „Osvrnućemo se na današnji dan V, kao na ključni trenutak u našoj borbi protiv ove strašne bolesti“, dodao je on.

Oni koji daju vakcinu prvi će je prvi i primiti u Škotskoj, dok će zdravstveni radnici biti prvi na redu u Velsu i Severnoj Irskoj.

Premijer Boris Johnson rekao je: „Današnji dan označava ogroman iskorak u borbi Ujedinjenog Kraljevstva protiv korona virusa“. Dodao je i: "Kako se program ubrzava u nedeljama i mesecima koji su pred nama, važno je kao i uvek pridržavati se zimskog plana protiv COVID-19 - poštujući pravila u vašem području”. Ministri su ranije upozorili da bi se ogranišenja značajno mogla ukinuti tek oko Uskrsa.

Prema vladinim podacima, više od 60.000 ljudi u Velikoj Britaniji umrlo je usled zaraze korona virusom. Vlada je za početak obezbedila 800.000 doza ove vakcine, ali naručeno je ukupno 40 miliona, dovoljno za 20 miliona ljudi, jer su potrebna dva uboda.

Očekuje se da će većina biti dostupna tek sledeće godine, iako su vladini izvori rekli da bi još četiri miliona doza trebalo da stigne u zemlju do kraja godine.

Evropska agencija za lekove (EMA) treba da se sastane najkasnije 29. decembra da odluči da li će dati uslovno odobrenje za vakcinu koju su razvili američki gigant Pfizer u partnerstvu sa nemačkom biotehnološkom firmom BioNTech.

Skraćeni režim ispitivanja vakcine izazvao je globalnu zabrinutost zbog preskakanja takozvanih sigurnosnih ispitivanja faze 3, koja obično traju mesecima, a EMA je 3. decembra upozorila da je protiv ishitrenih odobravanja vakcina protiv COVID-19.

XS
SM
MD
LG