Dostupni linkovi

Druga Povorka ponosa u BiH održana on-line i na četiri točka


Detalj sa prve Povorke ponosa u Sarajevu (8. septembar 2019)
Detalj sa prve Povorke ponosa u Sarajevu (8. septembar 2019)

Druga bh. Povorka ponosa održana u nedjelju u Sarajevu on-line zbog pandemije korona virusa. Aktivisti su i automobilima, uz strogu zaštitu policije prodefilovali sarajevskim ulicama mašući zastavama.

Aktivisti su poručivali – “Mi postojimo i živimo u ovoj državi i zahtijevamo zakone, zaštitu i sigurnost”.

Organizacioni odbor bh. Povorke ponosa, u saopštenju za javnost istakao je kako je nizom alternativnih akcija obilježen datum na koji se trebala desiti druga protesta šetnja Povorke ponosa u glavnom gradu BiH.

“Kroz zauzimanje javnog prostora, održavanjem performansa i akcijom Ponos na četiri točka, poručujemo da su ulice bh. gradova i naše, ali da se ne osjećamo slobodno i sigurno na njima. Zbog loše epidemiološke situacije, ali uprkos tome aktivisti i aktivistkinje iz cijele Bosne i Hercegovine poručuju javnosti i institucijama da su LGBTIQ osobe dio bh. društva i kao takve zahtjevaju jednaka prava”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da bh. Povorka ponosa nije komercijalni događaj, nego nephodan politički protest i iskaz otpora, kao što su to i protesti drugih obespravljenih građana i građanki.

“Na ovaj način još jednom ukazujemo na sve institucionalne i zakonske prepreke sa kojima se LGBTIQ osobe kontinuirano i svakodnevno suočavaju. Mi smo se kroz svoje djelovanje i borbu za jednakost susreli sa ozbiljnim, neravnopravnim problemima prilikom pristupa javnom prostoru. Sloboda okupljanja u BiH nije slobodna, iako je zagarantovana Ustavom BiH”, poručuju u Organizacionom odboru bh. Povorke ponosa.

Ističe se kako Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo nalaže dodatne mjere sigurnosti koje nisu nametnute niti jednom drugom protestu, iako jesu bili okarakterisani kao skupovi visokog rizika, nego su ih nadležne institucije pokrivale.

U saopštenju se prenosi izjava i Bisere Hodžić, članice Organizacionog odbora, koja je istakla da se LGBTIQ zajednica svakodnevno suočava sa nasiljem i strahom zbog stigme i diskriminacije koje doživljava od države i društva.

“Suočavamo se sa strahom od fizičkog i psihičkog nasilja, diskriminacije, mržnje, odbačenosti, nerazumijevanja, seksizma, rasizma, fašizma, ksenofobije, homofobije, bifobije i transfobije. Svaki izlazak iz sigurnog prostora za nas je potencijalna opasnost”, rekla je Hodžić.

Iz Organizacionog odbora bh. Povorke ponosa na kraju su istakli neophodnost uključivanja LGBTQ osoba u javne politike zagovaranja, te izradu akcionih planova na suzbijanju diskriminacije i nasilja u porodici. Potrebno je, dodaje se, osiguravanje bezbjednog javnog prostora za LGBTIQ osobe.

Šef Delegcije Evropske unije u BiH Johann Sattler i Ambasada Sjedinjenih Država u BiH podržali su bh. Povorku ponosa na svojim Twitter profilima uz poruku da "nije život četiri zida".

Britanski ambsador Matthew Filed je napisao na svom Twitter nalogu da, “ako vjerujete jedino u prava onih koji izgledaju kao vi, žive kao vi, vole kao vi, onda "ne vjerujete u prava nikako".

Prva bh. Povorka ponosa pod sloganom ‘Ima izać', održana je 8. septembra 2019. godine. Sudjelovalo je više od 1.000 osoba. Održana je bez incidenata.

U Sarajevu održana prva bh. Povorka ponosa

XS
SM
MD
LG