Dostupni linkovi

Nakon 12 godina postignut dogovor o izbornim pravilima za Mostar


Lideri Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ BiH) Bakir Izetbegović i Dragan Čović potpisali Sporazum koji će omogućiti izbore u Mostaru
Lideri Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ BiH) Bakir Izetbegović i Dragan Čović potpisali Sporazum koji će omogućiti izbore u Mostaru

Nakon 12 godina od posljednjih održanih lokalnih izbora u Mostaru, lideri Lideri Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ BiH) Bakir Izetbegović i Dragan Čović potpisali su Sporazum o Mostaru.

Ovim će Mostarcima ponovo biti omogućeno da izađu na lokalne izbore i odaberu Gradsko vijeće Grada Mostara.

Potpisivanju Sporazuma prisustvovali su i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, američki ambasador Eric Nelson, britanski ambasador u BiH Matthew Field i šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler.

Dragan Čović, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH izjavio je nakon sastanka u Mostaru da su potpisana dva sporazuma.

„Prvi je sporazum za Grad Mostar koji predviđa da se izbori u Mostaru održe 15.novembra, a drugi se tiče izmjena Izbornog zakona BIH“, kazao je Čović.

Čović je pojasnio da je dogovoreno da u naredna tri mjeseca stranke trebaju razgovarati kako bi se u narednih šest mjeseci došlo do rješenja oko Izbornog zakona BiH.

Predsjednik SDA, Bakir Izetbegović kazao je da su u cijelom slučaju 'pobijedili građani Mostara'.

„Dogovor je da se oko Statuta Grada Mostara rukovodi zajedno, jer očigledno nema povjerenja. Kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona, pokušaćemo izbalansirati etnički i građanski princip na kojima počiva Dejtonski sporazum, a to znači da se trebaju ukloniti sve vrste diskriminacije koje se odnose na narode i gradjane i provedu sve odluke Evropskog suda za ljudska prava“, kazao je Izetbegović.

Šef Misije EU u BIH Johann Sattler je poručio da je Grad mostar predugo čekao na izbore, te da je održavanje lokalnih izbora jedan od priortiteta Evropske unije.

„ EU sa svoje strane pozdravlja opredjeljenje dvije stranke da nastave raditi na preostalim pitanjima, koji uključuju eliminisanje diskriminacije u Ustavu BIH, a koji će omogućiti svima da budu birani i da biraju“, poručio je Sattler.

Lokalni izbori u Mostaru su posljednji put održani 2008. godine. Od tada do danas stranke na vlasti u tom gradu - SDA i HDZ BiH - nisu se mogle dogovoriti oko novih izbornih pravila, a nakon što je Ustavni sud BiH 2010. godine poništio posebna izborna pravila koje je nametnuo Ured visokog predstavnika (OHR) 2004. godine.

U međuvremenu, Centralna izborna komisija (CIK) odložila je lokalne izbore u Bosni i Hercegovini sa 4. oktobra za 15. novembar ove godine, jer novac za održavanje izbora nije osiguran.

Izbori za izbor vijećnika u Vijeću Grada Mostara nisu raspisani, prema odluci CIK-a, a biće raspisani, kako je najavljeno u ovoj instituciji, "po sticanju neophodnih uslova za raspisivanje i održavanje izbora".

XS
SM
MD
LG