Dostupni linkovi

Dodik povlači vitalni entitetski interes o Pelješkom mostu zbog 'ugleda BiH'


Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH
Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH

Narodna Skupština Republike Srpske raspravlja o Izjavi predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika o Zaključku Predsjedništva BiH o izgradnji Pelješkog mosta.

Naime, Predsjedništvo BiH jučer je usvojilo Zaključak o prihvatanju Zvaničnog stava Bosne i Hercegovine u vezi sa nastavkom izgradnje mosta Komarna – Pelješac od strane Republike Hrvatske, s tim da je Dodik glasao protiv, dok su druga dva člana, Željko Komšić i Šefik Džaferović glasali za. Dodik je najavio da će povući pitanje vitalnog entitetskog interesa.

Kao objašnjenje zbog čega je izgradnja Pelješkog mosta destruktivna po vitalne interese Republike Srpske, Dodik navodi da "Republika Srpska nije za parcijalna i dnevnopolitička rješenja spornih pitanja sa susjedima, pogotovo kada je u pitanju državna granica, nezavisno od toga da li je u pitanju kopnena ili granica teritorijalnog mora."

Dodaje da "izdvajanje kao spornog samo pitanja izgradnje mosta Komarna - Pelješac, koji se nalazi na teritoriji Hrvatske, a zanemarivanjem drugih pitanja kao što je granica kod Kostajnice, zatim pitanja granice sa Republikom Srbijom i drugih pitanja, ne doprinosi razvijanju dobrosusjedskih odnosa i nanosi štetu kako BiH tako i njenim entitetima."

Smatra i da je ovo "ponašanje koje nanosi štetu ugledu Bosne i Hercegovine i njenim interesima". Dodaje da, ako se smatralo da je ugrožen interes BiH, trebalo se postupati prije nego što je početa izgradnja mosta, a ne sada kada je most već u drugoj fazi izgradnje.

"Republika Srpska se odgovorno ponaša i nije joj cilj nanošenje štete i pozivanje na blokiranje projekata i samim tim nanošenje šteta susjednim državama, izvođaču radova i finansijeru samog projekata bez ikakve koristi za RS, a uvjereni ni za BiH. Donošenje ovog zaključka od strane dva člana Predsjedništva BiH isti dan kada je potpisan sporazum o izgradnji mosta na Savi kod Gradiške, ukazuje da šteta koja se želi proizvesti nije samo šteta za Hrvatsku, nego se indirektno želi ugroziti projekat mosta na Savi kod Gradiške koji je od vitalnog interesa za RS".

Inače, Bosna i Hercegovina je od Hrvatske tražila da zaustavi gradnju Pelješkog mosta, dok se ne riješi otvoreno pitanje vezano za identifikaciju morske granične crte i pristupa Bosne i Hercegovine otvorenom moru.

XS
SM
MD
LG