Dostupni linkovi

Protest u Beogradu: 'Uvek pištaljka, nikad više puška!'


Protest, kako je u saopštenju navela Inicijativa mladih, je osmišljen kao protestno zviždanje protiv državne podrške ratnim zločincima
Protest, kako je u saopštenju navela Inicijativa mladih, je osmišljen kao protestno zviždanje protiv državne podrške ratnim zločincima

U centru Beograda, parku ispred zgrade Predsedništva Srbije, održan je protestni skup „Uvek pištaljka, nikad više puška!“, koji je organizovala nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava.

Sofija Todorović iz Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) je rekla da ta nevladina organizacija skupom želi da pošalje poruku da “ratni zločinci treba da zaćute kako bi se čuo glas žrtava".

"Kada se pogleda trend institucija i javnih funkcionera koji glorifikaciju, i povampirenje perioda 90-ih, pranje biografija ratnih zločinaca i njihovo vraćanje u javni prostor, osnovne poruke ovog skupa je da ne želimo da ratni zločinci budu heroizovani od strane države. Želimo da Ministarstvo odbrane prestane da bude PR služba osuđenih ratnih zločinavca", rekla je Todorović.

Ona je dodala i da zahtevaju da se poslaniku Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju ukine mandat, zato što je nelegalan, i da se prestane sa retorikom koja poziva na rat.

Navela je i da će u petak održati sastanak sa premijerkom Anom Brnabić, povodom pisma koje su joj uputili, na temu promocije haških osuđenika i "ratne retorike državnih funkcionera".

Pištaljkom protiv ratnih zločinaca
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

Pre protesta, Inicijativa mladih je u saopštenju navela, da je skup osmišljen kao protestno zviždanje protiv državne podrške ratnim zločincima, huškanja na nove ratove i represije nad aktivistima za ljudska prava.

„Povod za protest jeste kontinuirana kampanja promocije ratnih zločinaca i najave novih ratova, koja je oživela publikovanjem knjiga Nebojše Pavkovića i Vladimira Lazarevića od strane Ministarstva odbrane“, navodi se u saopštenju Inicijative mladih za ljudska prava objavljenom uoči protesta.

Tokom minulog Beogradskog sajma knjiga, manifestacije međunarodnog karaktera, Medija centar „Odbrana" koji radi u okviru Ministarstva odbrane, promovisao je ediciju pod nazivom „Ratnik“. Reč je o sedam knjiga koje, kako je ukazao izdavač, predstavljaju sećanja učesnika ratnih dejstava tokom intervencije NATO-a u nekadašnjoj Saveznoj Republici Jugoslaviji 1999.

Među njima je četvorotomno štivo pod nazivom "Treća armija sedamdeset osam dana u zagrljaju Milosrdnog anđela", čiji je autor Nebojša Pavković – bivši komandant te vojne formacije i načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije u vreme vladavine Slobodana Miloševića i delom Vojislava Koštunice, koji u Finskoj izdržava dvadesetdvogodišnju zatvorsku kaznu zbog ratnih zločina nad kosovskim Albancima.

Publikovana je, između ostalog, knjiga „Prištinski korpus 1998.-1999.“, predstavljena kao „svedočenja ratnih komandanata“ – među kojima i generala Vladimira Lazarevića koji je odslužio 14 godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilima na Kosovu. Lazarević je podsetimo oktobra 2017. održao i predavanje pitomcima Vojne akademije u Beogradu.

Upitani za reakciju povodom toga nadležni za izdavaštvo pri Medija centru „Odbrana“ su za RSE ustvrdili da u objavljivanju takvog štiva ne vide ništa sporno.

Gotovo u istovetnom vremenskom periodu Prekršajni apelacioni sud potvrdio je presudu kojom je osam aktivista Inicijative mladih za ljudska prava osuđeno za kršenje javnog reda i mira – pošto su prekinuli tribinu u vojvođanskom mestu Beška u kojoj je učestvovao Veselin Šljivančanin (izdržao dve trećine zatvorske kazne od deset godina zbog pomaganja mučenja oko 200 hrvatskih zarobljenika na Ovčari, kod Vukovara u Hrvatskoj 1991.) razvivši transparent "Ratni zločinci da zaćute da bi se progovorilo o žrtvama".

Tada je, prema iskazima aktivista Inicijative mladih za ljudska prava, nekoliko muškaraca iz publike fizički nasrnulo na njih. Dvoje članova te nevladine organizacije, izneli su tvrdnje da su zadobili teže povrede, koje su potkrepili lekarskom dokumentacijom.

Tužilaštvo u Staroj Pazovi odbacilo je krivičnu prijavu koju je podnelo osam aktivista Inicijative mladih za ljudska prava.

Tribinu u Beški januara 2017. godine organizovale su osobe bliske vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci čiji je lider predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

XS
SM
MD
LG