Dostupni linkovi

Referendum u Makedoniji ispod cenzusa, podrška promeni imena

U Makedoniji se na referendumu na građani izjašnjavali o pitanju "Da li ste za članstvo u EU i NATO, sa prihvatanjem sporazuma između Republike Makedonije i Republike Grčke?".

  • Glasalo 36,79 odsto upisanih birača, na referendumsko pitanje "za" odgovorilo 91,37 odsto građana, zabeležene manje nepravilnosti i incidenti na glasačkim mestima;
  • Da bi referendum uspeo bilo je potrebno da na glasanje izađe polovina upisanih birača plus jedan i da više od polovine glasa „za“;
  • Referendumsko pitanje glasilo je: "Da li ste za članstvo u EU i NATO sa prihvatanjem 'Dogovora između Republike Makedonije i Republike Grčke'?"
  • Premijer Zoran Zaev ocenio da su građani glasali za budućnost Makedonije i rekao da će se, ukoliko ne bude većine u Sobranju za Dogovor, ići na prevremene izbore.
  • Za VMRO DPMNE referendum je debakl. Predsednik Đorđe Ivanov bojkotovao referendum tvrdeći da dogovor sa Grčkom ugrožava makedonsku državnost;
  • Iz Brisela ocene da su građani glasali za budućnost Makedonije i pozivi da se poštuje odluka građana;
12:13 24.9.2018.

Dobrodošli na blog uživo gde ćemo pratiti pripreme i glasanje na referendumu u Makedoniji koji se održava 30. septembra.

12:23 24.9.2018.

Odluka o referendumu

Makedonski parlament doneo je u julu odluku da se 30. septembra održi konsultativni referendum na kome će građani odgovoriti na pitanje "Da li ste za članstvo u EU i NATO sa prihvatanjem sporazuma između Republike Makedonije i Republike Grčke?".

Sporazum Makedonije i Grčke koji su prethodno potpisali ministri spoljnih poslova dveju zemalja Nikola Dimitrov i Nikos Kodzijas predviđa, između ostalog, da naziv države bude Republika Severna Makedonija, za unutrašnju, kao i upotrebu u spoljnim odnosima.

12:35 24.9.2018.

Kako se glasa?

U Makedoniji je upisano 1.806.336 upisanih birača. Da bi referendum uspeo, potrebno je da na glasanje izađe polovina upisanih birača + jedan. Ukoliko „za“ bude glasala polovina + 1 od broja izašlih birača, smatraće se da su se građani pozitivno izjasnili o referendumskom pitanju.

12:43 24.9.2018.

Podrška iz sveta

Makedoniju su prethodnih dana posetili brojni svetski čelnici i pozvali građane da glasaju na referendumu.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da Makedonija ne može postati član Alijanse ako ne provede dogovor sa Grčkom i ne promeni ime: "Znam da neki misle da mogu na referendumu da kažu 'ne' i da uđu u NATO, ali ne postoji takva mogućnost.”​

​ ​

Učitajte više sadržaja...

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG