Dostupni linkovi

Referendum u Makedoniji ispod cenzusa, podrška promeni imena

U Makedoniji se na referendumu na građani izjašnjavali o pitanju "Da li ste za članstvo u EU i NATO, sa prihvatanjem sporazuma između Republike Makedonije i Republike Grčke?".

  • Glasalo 36,79 odsto upisanih birača, na referendumsko pitanje "za" odgovorilo 91,37 odsto građana, zabeležene manje nepravilnosti i incidenti na glasačkim mestima;
  • Da bi referendum uspeo bilo je potrebno da na glasanje izađe polovina upisanih birača plus jedan i da više od polovine glasa „za“;
  • Referendumsko pitanje glasilo je: "Da li ste za članstvo u EU i NATO sa prihvatanjem 'Dogovora između Republike Makedonije i Republike Grčke'?"
  • Premijer Zoran Zaev ocenio da su građani glasali za budućnost Makedonije i rekao da će se, ukoliko ne bude većine u Sobranju za Dogovor, ići na prevremene izbore.
  • Za VMRO DPMNE referendum je debakl. Predsednik Đorđe Ivanov bojkotovao referendum tvrdeći da dogovor sa Grčkom ugrožava makedonsku državnost;
  • Iz Brisela ocene da su građani glasali za budućnost Makedonije i pozivi da se poštuje odluka građana;
23:15 30.9.2018.

Nova demokratija: Uradićemo sve da Dogovor ne stupi na snagu

Lider Nove demokratije Kirjakos Micotakis
Lider Nove demokratije Kirjakos Micotakis

​Nova demokratija će da uloži svaki mogući napor da ne stupi na snagu nacionalno štetan Dogovor iz Prespe, saopštila je grčka opoziciona stranka svoj stav o referendumu u Makedoniji

22:57 30.9.2018.

Zaev: Ako ne bude većine u Sobranju, idemo na izbore

Vreme je da poslanici poštuju glas naroda izražen na referednumu, ali ako se ne obezbedi većina od 80 poslanika, opcija koja ostaje su prevremeni izbori, što je moguće uskoro, izjavio je premijer Zoran Zaev sat pre ponoći, nakon referenduma.

Zoran Zaev nakon referenduma
Zoran Zaev nakon referenduma

Na referendumu je glasalo više od 650.000 građana i više od 90 odsto glasalo je "za". Tim su poručili da Makedonija treba da prihvati Dogovor sa Grčkom i da postane članica NATO-a i EU, rekao je Zaev.

"Еvropska Makedonija dobila je više glasova 'za' od bilo kojeg pobednika na izborima u nezavisnoj Makedoniji. Narod je napravio jako važan izbor", naveo je Zaev i apelovao na opoziciju i sve političke stranke da se ujedine oko državnog interesa i ostave po strani uskopartijske interese.

"Znam ja, zna opozicija, a znaju u svi građani, boljeg dogovora sa Grčkom nema i ne može ga biti. Članstvo u NATO i EU nema alternativu i ne može je imati. Ne igrajmo se sa našom budućnosti i našom Makedonijom", proučio je Zaev.

Odgovarajući na novinarsko pitanje Zaev je rekao da nakon ovakvog rezultata ne misli da podnese ostavku nego, naprotiv, da je još više ubeđen u to što treba da uradi - da odvede Makedoniju u EU i NATO.

Obraćanje Zorana Zaeva nakon objavljivanja rezultata referenduma:

22:53 30.9.2018.

Na referendum izašlo 36,11​ odsto birača

Državna izborna komisija objavila je da je na referendumsko pitanje sa "za" odgovorilo 500.323 ili 91,25 odsto građana, a "protiv" 31.886 ili 5,82 odsto.

Izlaznost, prema obrađenih 85,71 odsto biračkih mesta je 36,11 odsto.

Predsednik Državne izborne komisije Oliver Derkovski saopštio je da je ukupan broj važećih listića 532.218, nevažećih 16.073 i neupotrebljenih 969.993. listića, te najavio da će u kratkom roku biti objavljeni potpuni nezvanični rezultati.

Na pitanje da li je referendum uspeo ili ne, Derkovski je rekao da prema zakonu da bi referendum uspeo izlaznost treba biti 50 odsto plus jedan glas i da većina treba da se izjasni "za".

"U skladu sa nezvaničnim rezultatima većine od 85 odsto prebrojanih glasova, jasno je da jedan od uslova nije ispunjen i da na referendumu nije donesena odluka", rekao je Derkovski.

Prema podacima Udruženja građana Most, 36,6 odsto je procenat glasača koji su se odazvali referendumu.

22:39 30.9.2018.

Zaev i Cipras razgovarali telefonom

Makedonski premijer Zoran Zaev i grčki premijer Aleksis Cipras razgovarali su telefonom po završetku mkedonskog referenduma, javila je grčka novinska agencija ANA-MPA.

Pozivajući se na vladine izvore, agencija navodi da je Cipras pohvalio Zaeva za "odlučnost i hrabrost da "podrži sprovedbu dogovora".

Učitajte više sadržaja...

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG