Dostupni linkovi

Irački Kurdi podržali referendum o neovisnosti


Zastave Kurdistana tijekom dana referenduma, Kirkuk
Zastave Kurdistana tijekom dana referenduma, Kirkuk

Stanovnici sjevernog područja Iraka uveliko su dali glas za neovisnost regije Kurdistan na kontroverznom referendumu održanom u ponedjeljak, prenosi BBC.

Iz izbornog povjerenstva priopćeno je da je 92 posto 3,3 milijuna Kurda i onih koji se ne izjašnjavaju kao Kurdi glasovalo za otcjepljenje regije Kurdistan od Iraka.

Lideri Kurda navode da će im glas "za" dati zeleno svjetlo u započinjanju pregovora o otcjepljenju sa središnjom vladom u Bagdadu i susjednim zemljama.

Istodobno, irački premijer Haidar al-Abadi koji je ranije danas zatražio poništavanje referenduma o neovisnosti ove kurdske regije, odbacio je mogućnost uporabe sile u sporu vlade sa Kurdistanom.

Al-Abadi je zastupnicima iračkog parlamenta rekao da će "provesti federalnu vlast u kurdskoj regiji putem moći Ustava" i da ne želi "borbu između građana Iraka".

Parlament je odobrio rezoluciju od 13 točaka koja Al-Abadiju daje mandat da rasporedi vojsku u naftom bogatom gradu Kirkuku i drugim spornim teritorijama koje kontroliraju kurdske snage ali se nalaze van teritorije autonomnog Kurdistana.

XS
SM
MD
LG