Dostupni linkovi

Putin i Merkel razgovarali o sukobima u Ukrajini i Siriji


 Angela Merkel i Vladimir Putin u Sočiju
Angela Merkel i Vladimir Putin u Sočiju

Njemačka kancelarka Angela Merkel i ruski predsjednik Vladimir Putin sastali su se u Sočiju gdje su razgovarali o konfliktima u Ukrajini i Siriji, kao i o jačanju bilateralnih veza.

Dvoje lidera istaknulo je kako je važno da sve strane ispune obaveze iz mirovnog sporazumu postignutog u Minsku.

Merkel je rekla da je bitno da režim u Kijevu ima punu kontrolu nad svojim granicima, uključujući one između pobunjenih područja i Rusije.

Do sastanka je došlo samo nekoliko sati prije najavljenog telefonskog razgovora između Putina i američkog predsjednika Donalda Trumpa, što će biti treći takav razgovor otkada je Trump preuzeo dužnost u januaru ove godine, i prvi nakon što su SAD izvele zračni udar na sirijsku vojnu bazu kao odgovor na vjerojatni napad kemijskim oružjem na sirijske civile u kojem je poginulo više od 80 ljudi.

Ruski šef države je ponovio zahtjeve Moskve za “ nezavisnom istragom ” oko toga napada.

Dodao je da računa na pomoć SAD kako bi se našlo djelotvornje rješenje za sukob u Siriji.

Merkel je rekla da se razgovoralo i o prilikama u Rusiji, nedavnim antikorupcijskim prosvjedima, kao i omedijskim izvještajima o progonu homoseksualaca u Čečeniji.

Ruski predsjednik je branio postupke policije, i rekao da je djelovala u okviru zakona, te daje policija pokazela “veću sudržanost od kolega u evropskim zemljama.”

Još je jednom odlučno odbacio da se Rusija uplitala u američke predsjedničke izbore, ili da ima ikakvu ulogu u njemačkoj unutarnjoj politici.

Jednodnevni posjet Angel Merkel Rusiji, drugi je njen boravak u toj zemlji otkada je Moskva anektirala ukrajinski polutok Krim u martu 2014.

Dvoje lidera razgovarali su i o pripremama za samit G-20 koji se održava 7. i 8. jula u Hamburgu.

XS
SM
MD
LG