Dostupni linkovi

Srbija dobija 9,1 miliona dolara razvojne pomoći od SAD


Američki ambasador u SAD Kajl Skat (Kyle Scott)
Američki ambasador u SAD Kajl Skat (Kyle Scott)

Srbija i Sjedinjene Američke Države potpisale su sporazum za bolje funkcionisanje državne uprave kojim Srbija dobija dodatnih 9,1 miliona dolara razvojne pomoći.

"Mi smo uvereni da rešava probleme koji su bitni Srbiji i njenim građanima, kako bi privreda Srbije bila bila konkretnija, kako bi jačala vladavina prava, državna uprava bila efikasnija i kako bi se unapredila borba protiv koruopcije", izjavio je ambsador SAD u Srbiji Kajl Skat.

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) je tako od 2001. u Srbiju uložila oko 750 miliona dolara.

Pomoću tog novca renovirani su prekrišajni sudovi, uvedena je elektronska uprava u 83 opštine, kao i elektronske građevinske dozvole. Deo tog novca je utrošen i na izradu Zakona o zaštiti uzbunjivača, koji je olakšao prijavu korupcije.

"Ovo je važan trenutak da kažemo i našim građanima, da pored političkih i ekonomskih odnosa koje imamo sa SAD, važno je da znaju da su SAD jedan od najvećih bilateralnih donatora u procesu podrške reformama transformacije i modernizacije države", izjavila je ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović.

XS
SM
MD
LG