Dostupni linkovi

Predsjednica Hrvatske dobila uvjeravanja da je vlada stabilna


 Kolinda Grabar Kitarović i Andrej Plenković
Kolinda Grabar Kitarović i Andrej Plenković

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović razgovarala je danas s premijerom Andrejom Plenkovićem o krizi vlasti i dobila od njega "čvrsta uvjeravanja" da stabilnost vlade nije dovedena u pitanje.

U saopćenju za javnost iz kabineta predsćednice države navodi se da će Grabar-Kitarovićć pažljivo pratiti situaciju u vladi i Saboru, kao i odnose medju političkim strankama u skladu sa svojim ustavnim ovlastima.

Vladajuća koalicija Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Mosta ponovo se našla na rubu raspada pošto je premijer Andrej Plenković naložio smjenjivanje trojice ministara iz Mosta, jer nisu podržali ministra financsija Zdravka Marića.

Trojica Mostovih ministara - unutrašnjih poslova Vlaho Orepić, pravoduđa Ante Šprlje i životne sredine i energetike Slaven Dobrović - glasali su na sjednici vlade protiv prijedloga da vlada odbije zahtjev opozicije za pokretanje povjerenja Zdravku Mariću.

Četvrti ministar iz redova Mosta, Ivan Kovačić, nije bio na sjednici vlade, ali je u izjavi za Tportal rekao da podržava stav Mostovih ministara.

Opoziciona Socijaldemokratska partija predložila je pokretanje pitanja povjerenja ministru financija Zdravku Mariću za kojeg tvrde da ne može obavljati tu funkciju s obzirom na krizu u "Agrokoru" i da je prije dolaska u vladu bio na funkciji izvršnog direktora za strategiju i tržište kapitala u tom koncernu.

Premijer Hrvatske i lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andrej Plenković izjavio je poslije sjednice vlade da ima parlamentarnu većinu i bez Mosta i da će vlada nastaviti da funkcionirati.

XS
SM
MD
LG