Dostupni linkovi

EU bez komentara o kosovskom predlogu za odlaganje demarkacije


Evropska komisija ne želi da komentariše potencijalne inicijative u vezi sprovođenja uslova potrebnih za viznu liberalizaciju Kosova, iako je Komisija u potpunosti svesna važnosti vizne liberalizacije za narod Kosova, kazala je za RSE portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Maja Kocijančić.

Kosovski premijer Isa Mustafa od ponedeljka se nalazi u Briselu kako bi pokušao da ubedi evropske zvaničnike da se na dve godine suspenduje uslov da Kosovo ratifikuje Sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

Prema premijerovom predlogu, u slučaju da Kosovo ne uspe da ratifikuje taj sporazum u roku od dve godine, vizni režim bi ponovo stupio na snagu.

Kako je najavljeno iz Komisije, Mustafa danas treba da se sastane sa komesarom za migracije i unutrašnja pitanja Dimitrisom Avramopoulosom, sa kojim će razgovarati o viznoj liberalizaciji.

Kocijančić za RSE kaže da Komisija priznaje napore koje Kosovo čini kako bi ratifikovalo Sporazum o demarkaciji, ali ističe da je važno da se ovaj proces okonča kako bi Komisija dala zeleno svetlo za dalji proces.

XS
SM
MD
LG