Dostupni linkovi

Održana i treća komemoracija za žrtve logora u Jasenovcu


U Jasenovcu je danas održana i treća ovogodišnja komemoracija za žrtve jasenovačkog ustaškog koncentracionog logora.

Predsednik Koordinacije jevrejskih opština Hrvatske Ognjen Kraus izjavio je da u Jasenovcu ne bi bila ploča s ustaškim pozdravom "Za dom spremni" da je predsednik Franjo Tudjman živ.

"Da je predsednik Tudjman živ, ne bi te ploče bilo", rekao je Kraus novinarima upitan o izjavi premijera Andreja Plenkovića da su vlade više političkih opcija dopustile upotrebu grba s pozdravom "Za dom spremni", koji je nalazi na spomen-ploči poginulima u ratu 1990-tih u Jasenovcu, prenela je agencija Hina.

"NDH je sistemski istrebljivala Rome, Srbe, Jevreje i sve one koji su se toj zločinačkoj tvorevini suprostavili. Takozvana nezavisna država Hrvatska bila je jedina evropska zemlja koja je donela svoje rasne zakone, kao i jedina koja je imala svoje koncentracione logore smrti", rekao je Kraus.

On je naglasio da su zločinci koji su ubijali u jasenovačkom i drugim logorima pozdravljali pozdravom "Za dom spremni".

U Hrvatskoj ni ove godine nije bilo zajedničke komemoracije, jer su predstavnici Jevreja, Srba i antifašista, kao i prošle godine, odlučili da bojkotuju službenu komemoraciju zbog izostanka adekvatne reakcije vlasti na relativizaciju i revitalizacije ustaštva čiji je deo i spomen-ploča u Jasenovcu s uklesanim ustaškim pozdravom.

Tu ploču postavili su u novembru prošle godine pripadnici udruženja veterana Hrvatske odbrambne snage (HOS), u čijem se grbu nalazi sporni pozdrav.

Predstavnici Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske i Srpsko narodno veće održali su komemoraciju u subotu, a dan kasnije održana je državna komemoracija koju je prevodio premijer Andrej Plenković.

XS
SM
MD
LG