Dostupni linkovi

Tramp: Neophodne velike reforme UN


Donald Tramp i Niki Hejli na radnom ručku sa ambasadorima stalnih članica SB
Donald Tramp i Niki Hejli na radnom ručku sa ambasadorima stalnih članica SB

Američki predsednik Donald Tramp ocenio je danas da su u UN potrebne "velike reforme" kritikujući poziciju svetske organizacije tokom kriza u Siriji i sa Severnom Korejom.

Tramp se danas u Beloj kući sastao sa ambasadorima zemalja članica Saveta bezbednosti UN.

On je rekao da je odgovor UN na nedavni napad hemijskim oružjem u Siriji bio "razočaravajući" i da bi Savet bezbednosti UN trebalo da uvede nove sankcije Severnoj Koreji zbog njenih nuklearnih i balističkih proba te da je ta zemlja "istinska pretnja svetu, hteli mi da o tome govorimo ili ne".

Tramp je rekao da odavno smatra da UN "podbacuju", mada imaju "ogroman potencijal". "Jednostavno se ne vidi da UN rešavaju sukobe", ali "smatram da će to sada početi da se dešava", rekao je Tramp.

Inače, Tramp je započeo ručak sa ambasadorima pitanjem da li im sviđa i odgovara američka ambasadorka u UN Niki Hejli. “Ako ne, ona lako može biti zamenjena”.

Komentar američkog predsednika je izazvao izvesnu zbunjenost, ali je ubrzo prihvaćen kao šala jer su se Hejli i ostali ambasadori nasmejali, prenosi AP.

Tramp je ubrzo uverio Hejli da je njena pozicija sigurna. “Obećavam, mi to ne činimo”, rekao je američki predsednik pohvalivši Hejli da “fantastično radi svoj posao”.

XS
SM
MD
LG