Dostupni linkovi

Nemačka: Troje uhapšenih zbog pomoći islamisti


Nemačka policija u Dortmundu
Nemačka policija u Dortmundu

Nemačka policija uhapsila je tri osobe u gradu Cele na severu zemlje pod sumnjom da su pomagale islamskom militantu u pripremi napada na policajce ili vojnike, objavio je magazin Fokus, prenosi Rojters.

Glavni tužilac Nemačke rekao je da je izdat nalog za hapšenje dva muškarca i jedne žene pod sumnjom da su podržavali jednog ektremistu koji je planirao seriju terorističkih napada protiv državnih institucija.

U četvrtak veče su u različitim gradovima uhapšeni državljani Avganistana (27), Turske (27) i Nemačke (25).

Sumnja se da su podržavali militanta koji je uhapšen u februaru. On je priznao da je planirao da namami policajce ili vojnike u zamku i ubije ih ručno napravljenom bombom.

Nemačke snage bezbednosti su povisile stepen pripravnosti nakon terorističkog napada kamionom u Berlinu u decembru u kome je poginulo 12 ljudi.

U utorak je u eksploziji bombe povređen Mark Bartra, igrač fudbalskog Borusija iz Dortmunda, u trenutku dok se sa ostalim igračima uputio autobusom na četvrtifnalnu utakmicu Kupa šampiona.

U blizini mesta eksplozije pronađena su tri identična pisma na nemačkom, čiji sadržaj ukazuje da iza napada stoje radikalni islamisti.

U tekstu Fokusa se ne precizira da li su troje uhapšenih u Celeu povezani sa napadom u Berlinu ili u Dortmundu.

XS
SM
MD
LG