Dostupni linkovi

'Protesti protiv diktature' i po kiši


Novi Sad, 7. april
Novi Sad, 7. april

Pete po redu uzastopne demonstracije, pod sloganom “Protestima protiv diktature”, održane su u Beogradu, Novom Sadu i nekoliko gradova Srbije.

Učesnici protesta u Beogradu okupili su se ispred Skupštine Srbije oko 18 časova, kao i prethodnih dana, i odatle počeli šetnju Bulevarom Kralja Aleksandra.

Šetalo se istom rutom kao u četvrtak: od Narodne skupštine obišli su centralne gradske ulice i nakratko se zaustavili ispred zgrade Radio-televizije Srbije, gde su održali minut ćutanja za poginule u padu vojnog aviona kod Šapca.

Povorka je zatim nastavila Ulicom kneza Miloša ka zgradi Vlade, potom Nemanjinom, preko Slavije, pa nazad ka parlamentu.

Uprkos kiši i na novosadskom Trgu republike okupili su se studenti i građani. Ovaj put pojavile su se i nove poruke na transparentima: "Sklonimo Srbiju sa promaje", "Srbija je na rubu ambisa, vođena od strane teletabisa", "Deinstalirajmo ih iz Srbije"... Demonstranti su ovaj put poneli su sa sobom i zvečke, pištaljke i šerpe. Među okupljenima su i stariji građani kao i cele porodice. Jedan od starijih sugrađana nosio je Ustav Srbije.

Na protestu se pojavila i poruka "Vučiću, Orbane", aludirajući na represivne mere Vlade Mađarske protiv stranih univerziteta u toj zemlji.

Iz inicijative "Sačuvajmo Kinesku četvrt", radijski voditelj, Daško Milinović je okupljenima ukazao na uništavanje alternativnog kulturnog kvarta u Novom Sadu. On je rekao da gradska vlast pokušava da uništi taj deo Novog Sada promenom urbanističkog plana i da "onemogući rad umetnicima i aktivistima".

Uz pesmu "Vuče, Vuče bubo lenja" na desetak minuta blokirana je bila glavna raskrsnica u starom jezgru grada. Ovu dečiju pesmicu su pevali i pojedini prolaznici koji su u tom momentu bili u blizini povorke. Mnogi sa prozora i terasa mahali su demonstrantima. Na čelu kolone je ovaj put bio i jedan kombi sa ozvučenjem.

Protest u Novom Sadu završen je uz dečju pesmicu "Ko se boji vuka još". Učesnici su najavili da će sutra biti u Beogradu na protestu vojnih i policijskih sindikata, dok su za nedelju najavili nov protest u Novom Sadu.

Protesti su otpočeli nakon što je aktuelni premijer Srbije Aleksandar Vučić u nedelju 2. aprila ubedljivo pobedio na izborima za predsednika države.

Kao organizator protesta do ovog trenutka nije označena nijedna organizacija ili pojedinac, dok se učesnici pozivaju u šetnju centralnim ulicama gradova u Srbiji putem interneta i društvenih mreža.

Novosadski studenti definisali su zahteve protesta, koje su podržali i predstavnici studenata učesnika iz Beograda. Traže: smenu članova Republičke izborne komisije "zbog nepoštovanja odluka Ustavnog suda", te razrešenje predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković "zbog blokade rada Narodne skupštine".

Predlažu i zahtev za smenu direktora Radio televizije Srbije (RTS) i urednika Informativnog programa RTS "zbog režimskog izveštavanja i neravnomerne zastupljenosti kandidata", kao i smenu članova Regulatornog tela za elektronske medije (REM), zbog nereagovanja na prekršaje i prijave.

XS
SM
MD
LG