Dostupni linkovi

Američki ambasador optimista da su moguće ustavne promjene na Kosovu ove godine


Američki ambasador na Kosovu Greg Delavi
Američki ambasador na Kosovu Greg Delavi

Američki ambasador na Kosovu Greg Delavi kazao je da formiranje Vojske Kosova treba da se desi putem ustavnih promijena i poručio kosovskim vlastima da uspore po tom pitanju.

On je tokom debate Foruma Folj podsjetio kako su Sjedinjene države uložile napor u formiranje Bezbijednosnih snaga Kosova, te učestvovale u izradi strateških bezbijednosnih reformi koje za cilj imaju formiranje vojnih snaga.

Delavi je dodao da to formiranje treba da se desi u skladu sa streateško-bezbijednosnim pregledom i u skladu sa ustavnim promjenama nakon konsultacija sa svim kosovskim zajednicama.

„Moja vlada je bila jasna. Javno smo pozvali sve na Kosovu da udahnu, uspore sa ovom potencijalnom zakonskom izmjenom i pokrenu razgovore za obezbjeđenje podrške za transformaciju bezbijednosnih snaga. Vlada svakako treba da se usaglasi za tu transformaciju sa Sjedinjenim državama, partnerima i saveznicima, kao i sa evropskim zemljama koje su veoma važne za budućnost Kosova’’

On je dodao da su Sjedinjene države spremne da pomognu Kosovu u tom procesu.

„Razumijemo frustracije oko toga što se ovo pitanje treba riješiti putem ustavnih promjena. Ali, zabrinuti smo da formiranje Vojske putem zakona može narušitiodnose Kosova sa međunarodnim partnerima, NATO-om i ostalima“, kazao je američki ambasador Delavi.

On je optimista da je moguće da se transformacija putem ustavnih promjena desi tokom 2017.

XS
SM
MD
LG