Dostupni linkovi

Papa: EU u opasnosti od odumiranja


Papa Franjo
Papa Franjo

Papa Franjo poručio je liderima Evrope da se kontinent suočava sa "vakuumom vrednosti" u trenutku kada EU obeležava 60 godina od osnivanja, javlja Rojters.

On je osudio antimigrantski populizam i ekstremizam "koji predstavljaju smrtnu pretnju bloku".

"Kada neko telo izgubi osećaj za pravac i više ne može da gleda napred onda se pojavljuju regresija, i dugoročno gledano, kraj odnosno odumiranje", rekao je papa.

On je dodao da su EU potrebni nova snaga i energija.

Šefovi država i vlada EU, koji se sastaju u subotu u Rimu povodom godišnjice potpisivanja Rimskih ugovora, koji su postavili temelje za formiranje EU, prisustvovali su u petak audijenciji kod pape.

Međutim, proslava je u senci višestruke krize sa kojom se suočava evropski blok, kao što su ekonomski pad, priliv migranata i odluka Britanije da napusti EU. Zbog toga jačaju strahovanja o budučnosti Unije.

Samo šest država je potpisalo Rimske ugovore, tako da se njeno proširenje u narednim decenijama na 28 članica stvorivši najveći trgovinski blok na svetu, smatra velikim uspehom, podseća Rojters.

Međutim, nakon Bregzita i zbog jačanja antiveropskih partija, papa je upozorio na širenje jaza između građana i njihovih evropskih institucija zbog čega je nužno jačanje solidarnosti, “što je najefektivnija protivteža modernim formama populizma”, kazao je poglavara Rimokatoličke crkve.

Oko pet hiljada policajaca je razmešteno u Rimu i italijansko ministarstvo unutrašnjih poslova je upozorilo da će sprečiti bilo kakvo nasilje.

Očekuje se dolazak nekoliko hiljada demonstranata koji će se okupiti na šest različitih mitinga kako bi protestovali protiv mera EU.

XS
SM
MD
LG