Dostupni linkovi

Zajednička komisija RS bez saglasnosti o referendumu


Zajednička komisija Skupštine i Veća naroda Republike Srpske nije na današnjoj sednici postigla saglasnost o odluci o konstatovanju rezultata referenduma o Danu Republike Srpske, održanom 25. septembra prošle godine, javlja Srna.

Bošnjački klub delegata u Veću naroda RS ranije je stavio veto na proglašenje rezultata referenduma o 9. januaru kao Danu RS, smatrajući da je time ugrožen vitalni interes bošnjačkog naroda u RS.

Zbog toga je održana sednica Zajedničke komisije Narodne skupštine i Veća naroda, a pošto nije postignuta saglasnost, konačnu reč o ovom pitanju daće Ustavni sud RS.

Na sednici Skupštine RS 9. februara konstatovano je da je referendum o Danu Republike Srpske punovažan, jer se na njemu potvrdno izjasnila natpolovična većina gradjana koji imaju biračko pravo.

Skupština RS tada je usvojila zaključak, kojim se konstatuje da je na referendumsko pitanje - Da li podržavate da se 9. januar obeležava i slavi kao Dan Republike Srpske - potvrdno odgovorio 677.771 glasač, odnosno 99,81 odsto od ukupnog broja izašlih na glasanje.

Zajednička komisija Skupštine i Veća naroda danas nije postigla saglasnost ni o zaključku o usvajanju informacije o bošnjačkom zahtevu za reviziju presude Medjunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore.

Najveća polemika na sednici vodjena je oko obrazloženja Kluba Bošnjaka o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa na zaključke Skupštine o usvajanju informacije o zahtevu za reviziju presude Medjunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije.

Skupština RS je ranije usvojila zaključke kojima se odbacuje i osudjuje inicijativa bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića o pokretanju zahteva za reviziju presude MSP po tužbi BiH protiv Srbije.

U obrazloženju bošnjačkog kluba navedeno je da je Skupština RS povredila vitalni interes Bošnjaka u pogledu "ostvarivanja prava na istinu i pravdu".

Klub Bošnjaka ocenio je da Skupština RS "negira genocid, minimizira žrtve genocida, sprečava traganje za istinom, prikriva masovne grobnice, onemogućava procesuiranje odgovornih za ratne zločine".

XS
SM
MD
LG