Dostupni linkovi

Lajčak: EU odgovorna za Zapadni Balkan


Miroslav Lajčak
Miroslav Lajčak

Ministar inostranih poslova Slovačke Miroslav Lajčak kaže da je izjavom o dvije zemlje na Zapadnom Balkanu koje su na ivici raspada, a tri u dubokoj političkoj krizi, želio da skrene pažnju Evropske unija (EU) na odgovornost koju ima prema regionu, prenosi SRNA.

"Koje su to dvije, a koje tri države, ne želim da objašnjavam. To je, dakle, bilo moje upozorenje i prema EU i prema regionu", rekao je Lajčak za Dnevni avaz.

On navodi da Zapadni Balkan čak dvije godine nije bio na dnevnom redu Savjeta ministara EU, iako je Evropska unija regionu obećala evropsku perspektivu.

Lajčak kaže da ljudi u Bosni i Hercegovini moraju shvatiti da EU nikoga ne gura u svoje članstvo, već da je to interes i stvar svake zemlje pojedinačno, te proces koji mora da se vodi iznutra.

On ističe da je međunarodna zajednica previše dugo donosila odluke u ime BiH i da je to vrijeme prošlo, dodajući da proces evropskih integracija ne može da se odvija nametanjima sa strane.

Šef slovačke diplomatije podsjeća da kriterijumi i uslovi za prijem u članstvo u EU neće biti spuštani.

Miroslav Lajčak je naglasio značaj borbe protiv korupcije i neophodnost profesionalnog i nezavisnog pravosuđa, oslobođenog svakog političkog uticaja.

"Postoji osjećaj da ima uticaja politike u sistemu pravosuđa u BiH", rekao je Lajčak, ali nije želio da kaže na koje političke strukture u BiH misli.

XS
SM
MD
LG