Dostupni linkovi

Više od 100 ljudi ubijeno je u zapadnom Mosulu u srijedu


Borbe u Mosulu 23. marta 2017.
Borbe u Mosulu 23. marta 2017.

Više od 100 osoba ubijeno je u zapadnom Mosulu u srijedu u eksploziji u rezdencijlnom dijelu grada, saopštili su vojni zvaničnici, i aktivističke grupe u četvrtak.

Irački komandant, brigadir Moahmad al -Džaburi je 23. marta izjavio da je 108 tijela pronađeno nakon eksplozije u disktrikitu al-Džadida u Mosulu, dijelu grada u kojem su intenzivirane borbe između iračkih vladinih snaga i militanata "Islamske države" (IDIL).

Džaburi je rekao da je eksplozija uzrokovana minama iznanađanja koje su postavili ekstremisti IDIL-a.

"Oko Mosula", nezavisna aktivistička organizacija, je rekla da su militanti IDIL-a prisilno smjestili civile u tri kuće, a onda postavili dva automobila bombe ispred dok su snajperisti djelovali sa krovova iz okolnih kuća.

"Oko Mosula" je takođe navelo da je u vazdušnom udaru, neidentifikovanih aviona pogođen jedan od postavljnih automobila koji je eksplodirao zajedno sa drugim autom punim mina.

Oni kažu da je u napadu stradlo 130 ljudi, uključujući žene i djecu.

Iračke snage koje podržavaju trupe SAD osigurale su istočni dio Mosula u januaru nako četri mjeseca borbi.

Borbe sa IDIL-om, kojem je to posljednje uporište u Iraku, u urabnom dijelu Mosula, traju od 19. februara.

Jučerašanja eksplozija dogodila se u trenutku kada su UN saopštile da su uslovi u Mosulu za civile neizdrživi i da "najgore tek slijedi" upozoravajući da je 400.000 civila zaglavljeno u Starom gradu.

XS
SM
MD
LG