Dostupni linkovi

Severna Koreja ne haje za američke pretnje


Proba severnokorejske rakete
Proba severnokorejske rakete

Zvaničnici Severne Koreje saopštili su danas da se ne plaše američkih pretnji o preventivnoj vojnoj akciji u cilju zaustavljanja njenog nuklearnog programa i gomilanja balističkih raketa, prenosi Asošijeted Pres.

Neimenovani portparol severnokorejskog ministarstva spoljnih poslova osudio je američkog državnog sekretara Reksa Tilersona koji je nedavno zatražio oštrije sankcije, veći pritisak i ostavio otvorenu mogućnost za vojnu akciju, ako Pjongjang ne obustavi svoj nuklearni program.

"Nuklearna snaga (Severne Koreje) dragoceni je mač pravde i najopravdanije sredstvo za odvraćanje rata i odbranu socijalističke domovine i života njenog naroda", rekao je on za Korejsku centralnu novinsku agenciju iz Pjongjanga.

On je istakao da SAD moraju da prihvate da je Severna Koreja "nuklearno sposobna zemlje" koja ima volju i može da odgovori na bilo kakav oblik rata koji Amerika želi da izazove.

Tilerson je nedavno posetio Japan, Južnu Koreju i Kinu nekoliko dana pošto je Pjongjang isprobao balističke rakete u vežbi gadjanja američkih baza u Japanu.

Pjongjang je u subotu na kopnu testiralo raketni motor, što je severnokorejski lider Kim Džon Un nazvao "novim radjanjem severnokorejske raketne industrije".

Severna Koreja ubrzala je razvoj oružja kršeći više rezolucija Saveta bezbednosti UN, ne obazirući se na sankcije. Pjongjang je prošle godine izveo dve nuklearne probe i testirao 24 balističke nuklearne rakete.

XS
SM
MD
LG