Dostupni linkovi

Turska kritikuje EU zbog podrške Holandiji


Slika Redžepa Tajipa Erdoana na zastavici
Slika Redžepa Tajipa Erdoana na zastavici

Turska je danas kritikovala Evropsku uniju jer je stala na stranu Holandije u diplomatskom sporu nastalom pošto turskim ministrima nije dozvoljeno da u Roterdamu učestvuju na skupu podrške referendumu o većim predsjedničkim ovlaštenjima.

Ministarstvo spoljnih poslova Turske saopštilo je da stav EU "daje kredibilitet" ekstremistima, da je "kratkovid" i nema nikakvu vrijednost za Ankaru.

EU, koja je pozvala Tursku da se uzdrži od oštrih izjava, "ignoriše (holandsko) kršenje diplomatskih običaja i prava", navedeno je u saopštenju.

Holandska vlada je zbog "rizika po javni red i bezbjednost" u subotu povukla dozvolu za slijetanje aviona turskog ministra spoljnih poslova Mevluta Čavušolua koji je najavio da će u Roterdamu prisustvovati mitingu podrške za turski referendum kojim se jača predsjednički sistem u Turskoj.

Ankara je u ponedjeljak uveče uvela političke sankcije Holandiji. Zabranila je holandskom ambasadoru da se vrati u Tursku i suspendovala političke razgovore na visokom nivou.

Nakon zabrane da dva turska ministra prisustvuju skupovima u Holandiji, Turska je uputila Holandija dvije odvojene diplomatske note.

Otpravnik poslova Holandije danas je po treći put pozvan u Ministarstvo vanjskih poslova Turske, izvijestio je TRT.

U prvoj noti koja mu je uručena, navedeno je da je zabrana turskim ministrima da govore na skupovima u Holandiji u suprotnosti s demokratijom, ljudskim pravima, temeljnim slobodama i predstavlja najteže kršenje Bečke konvencije o diplomatskim i konzularnim odnosima.

Tenzije između Turske i Holandije ne jenjavaju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:44 0:00


U noti se navodi da Turska posjeduje sva prava na odštetu te da će se istražiti svi postupci koji su provedeni protiv turskih ministara i državljana.

Druga nota se odnosila na postupak holandskog policajca ispred Glavnog konzulata u Roterdamu. U istoj se navodi da je policija iskoristila nesrazmjernu silu protiv turskih državljana koji su održavali mirne proteste.

Izvor: Fena, Beta, AP
XS
SM
MD
LG