Dostupni linkovi

U Istanbulu i Roterdamu incidenti kod konzulata, uhapšeno 12 osoba


Protest holandskih Turaka ispred konzulata Turske u Roterdamu
Protest holandskih Turaka ispred konzulata Turske u Roterdamu

Jedan muškarac popeo se u nedelju na krov holandskog konzulata u Istanbulu i zastavu Holandije zamenio zastavom Turske, dok je policija u Roterdamu saopštila da je uhapsila 12 demonstranata ispred konzulata Turske zbog nasilja, javlja Beta.

Na televizijskom snimku prikazan je muškarac kako stoji na krovu zgrade konzulata Holandije u Turskoj i uzvikuje "Alahu akbar" (Bog je veliki), a mala grupa muškaraca ispred konzlata mahala je turskim zastavama, uzvikujući "Prokleta Holandija" i "Rasistička Holandija".

Incident se dogodio u nedelju ujutro u jeku pojačanih tenzija između Turske i Holandije, dva NATO saveznika, pošto su holandske vlasti sprečile da se dvoje turskih ministra obrate državljanima Turske na skupovima u Holandiji organizovanim u okviru kampanje za predstojeći referendum o promenama turskog ustava.

Privatna turska agencija Dogan javila je da je konzulat vratio holandsku zastavu, a muškarac koji ju je zamenio s turskom zastavom još nije identifikovan.

Portparolka policije u Roterdamu Patricija Vesels rekla je da je 12 demonstranata uhapšeno zbog nasilja i remećenja javnog reda.

Učesnici protesta u Roterdamu gađali su u nedelju prepodne flašama i kamenicama policiju, koja je uzvratila vodenim topovima, a u nasilju je povređeno sedam osoba, navela je Vesels.

Holandski premijer Mark Rute rekao je da je bio prinuđen da spreči turske ministre da stignu u Holandiju u nameri da učestvuju u kampanji među državljanima Turske jer je, kako je naveo, Ankara njegovoj vladi zapretila sankcijama.

"Nikada ne poslujemo pod ucenama", rekao je Rute, ali je takođe izrazio želju za popravljanje odnosa s Turskom.

Holandska vlada povukla je u subotu dozvolu za sletanje aviona turskog ministra spoljnih poslova koji je najavio da će doći u Holandiju da prisustvuje mitingu podrške za turski referendum kojim se daju veća ovlašćenja šefu države.

Holandska vlada je navela da je povukla dozvolu zbog "rizika za javni red i bezbednost" nastalih povodom najavljene posete Čavušoglua.

Diplomatski sukob dve zemlje odvija se nekoliko dana pre holandskih parlamentarnih izbora 15. marta na kojima se prema anketama očekuje jačanje stranke antiislamskog vođe Gerta Vildersa.

XS
SM
MD
LG