Dostupni linkovi

Bogdanov: Rusija se ne meša u unutrašnje stvari drugih država, podržava Srbiju


Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije, Mihail Bogdanov, sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, u Beogradu, 10. marta 2017.
Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije, Mihail Bogdanov, sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, u Beogradu, 10. marta 2017.

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije, Mihail Bogdanov rekao je premijeru Srbije Aleksandru Vučiću da se Rusija ne meša u unutrašnje stvari drugih država, ali da svaka nestabilnost na Zapadnom Balkanu loše utiče i na međunarodne prilike, pa stoga deli zabrinutost i podržava politiku Srbije.

Kako je saopštila Vlada Srbije, Vučić i Bogdanov su u petak razgovarali o stanju na Zapadnom Balkanu, o Kosovu, i jačanju saradnje i "razvoju strateškog partnerstva".

Premijer Srbije je Bogdanova obavestio o bezbednosnim prilikama i izazovima na Zapadnom Balkanu, kako se navodi iz Vučićevog kabineta, "poput neodgovornih najava formiranja Vojske takozvanog Kosova, suprotno odredbama Briselskog sporazuma, ali je i naglasio čvrsto opredeljenje Srbije za politiku mira, stabilnosti i saradnje u regionu".

Vučić je naglasio da se Srbija "kroz svoje spoljnopolitičke aktivnosti zalaže za mirno rešavanje svih regionalnih kriza, uz uvažavanje interesa svih strana", i da "ostaje privržena dijalogu, kao načinu rešavanja pitanja Kosova diplomatskim i mirnim sredstvima".

Navodi se i da je premijer zahvalio ruskom zvaničniku "na doslednoj podršci Rusije teritorijalnoj celovitosti i suverenitetu Srbije, koja dolazi do izražaja i kroz uskladjene aktivnosti u međunarodnim organizacijama".

I predsednik Srbije Tomislav Nikolić susreo se sa ruskim diplomatom Bogdanovim
I predsednik Srbije Tomislav Nikolić susreo se sa ruskim diplomatom Bogdanovim

I Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je sa zamenikom ministra spoljnih poslova Rusije Mihailom Bogdanovom o unapredjenju saradnje, kao i o političkoj situaciji na Balkanu, saopštila je pres služba predsednika Srbije.

Nikolić i Bogdanov su razgovarali su o aktuelnoj političkoj situaciji na Balkanu i o opasnostima koje celom regionu donosi podizanje tenzija u pojedinim zemljama u okruženju, saopšteno je.

Nikolić je rekao da Srbija ima veliki interes da očuva mir i stabilnost, jer je to "osnovni preduslov za dalji napredak i razvoj naše zemlje". Izrazio je zadovoljstvo odličnim odnosima između Srbije i Rusije.

Bogdanov je rekao da će i u narednom periodu Rusija "pomagati svojim prijateljima, tako da Srbija može apsolutno da računa na njenu podršku pri zaštiti vitalnih nacionalnih interesa", navedeno je u saopštenju.

XS
SM
MD
LG