Dostupni linkovi

NATO i SAD protiv formiranja vojske Kosova bez promene Ustava


Generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg, preneo je kosovskim rukovodiocima “ozbiljnu zabrinutost“ NATO saveznika o poslednjim predlozima kosovskih vlasti za transformaciju Bezbednosnih snaga Kosova u oružane snage, a bez ustavnih izmena, saopšteno je u NATO-u.

Stoltenberg je u telefonskom razgovoru sa predsednikom i premijerom Kosova, Hašimom Tačijem i Isom Mustafom jasno stavio do znanja da takvi jednostrani koraci “nisu od pomoći“ te je pozvao kosovske vlasti da ostanu u bliskom kontaktu sa Beogradom.

„Struktura, mandat i misija Bezbednosnih snaga Kosova (BSK) jesu pitanja lokalnih institucija Kosova, a u skladu sa njihovim Ustavom. Ali, u slučaju da se mandat Bezbednosnih snaga promeni kako je predloženo, NATO će preispitati razinu posvećenosti i izgradnju kapaciteta na Kosovu“, stoji u saopštenju NATO-a.

Dodaje se kako je NATO poslednjih godina podržao razvoj BSK-a u profesionalne i multietničke snage, kao i da Stoltenberg ostaje u bliskom kontaktu sa EU.

I Sjedinjene Američke Države izrazile su zabrinutost zbog najave Kosova o promeni mandata Bezbednosnih snaga Kosova bez ustavnih amandmana.

“Mi podržavamo postepenu i transparentnu transformaciju Bezbednosnih snaga Kosova u multietničke snage u skladu sa NATO standardima. Ali, ova transformacija mora da bude u skladu sa Ustavom Kosova, putem sveobuhvatnog političkog procesa koji odražava multietničku demokratiju na Kosovu”, navodi se u saopštenju Američke ambasade u Prištini.

Ambasada je, dodaje se, spremna da se uključi u proces konsultacija sa svim stranama kako bi se ostvario zajednički cilj o transformaciji Bezbednosnih snaga a u cilju povećanja sigurnosti Kosova, i doprinosa regionalnoj stabilnosti.

“Usvajanje predloženog zakona bi nas nateralo da razmotrimo našu saradnju sa Bezbednosnim snagama Kosova i našu dugoročnu pomoć ovim snagama”, zaključuje se u saopštenju Američke ambasade.

Nakon što je predsednik Kosova, Hašim Tači u utorak predao nacrt Zakona o bezbednosnim snagama Kosova koji predviđa promenu mandata ovih snaga, predsedništvo Skupštine danas je isti taj nacrt prosledilo Vladi na razmatranje, kako bi ga ona potom, ponovo vratila Skupštini.

Novi nacrt zakona predviđa transformaciju Bezbednosnih snaga u Oružane snage koje bi imale mandat da brane suverenitet i teritorijalni integritet zemlje.

U nemogućnosti da Kosovo izvrši ustavne promene kako bi formiralo Vojsku Kosova, predsednik zemlje, Hašim Tači, je inicirao umesto ustavnih, zakonske izmene za promenu mandata aktuelnih Bezbednosnih snaga Kosova.

Predsednik Kosova je rekao da mu ustavna ovlašćenja dopuštaju da kao Vrhovni komadant ovih snaga narednih dana pokrene takvu inicijativu, u cilju odbrane suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Ustavne izmene za transformaciju Bezbednosnih snaga u Vojsku Kosova zahtevaju dvotrećinsku većinu poslanika, kao i dvotrećinsku podršku manjinskih poslanika, kojih je 20 (od ukupno 120).

Srpski poslanici se do sada nisu složili sa formiranjem Vojske Kosova.

XS
SM
MD
LG