Dostupni linkovi

Ministarstvo odbrane Srbije za RSE: Nikada nismo skrivali dokumentaciju o zločinima


Masovna grobnica u Rudnici, april 2014.
Masovna grobnica u Rudnici, april 2014.

U dopisništvo RSE u Beogradu stigao je odgovor iz Ministarstva odbrane Srbije u kojem se navodi da ’Ministarstvo odbrane Srbije nikada nije skrivao dokumentaciju o eventualno počinjenim zločinima za vrijeme sukoba na teritoriji Kosova i Metohije 1999. godine, kao i za vrijeme drugih ratnih dešavanja na prostoru bivše SFRJ’.

RSE se prije mjesec dana obratio upitom Ministarstvu, nakon što je Fond za humanitarno pravo 31. januara predstavio dosije ’Uklanjanje dokaza o zločinima tokom rata na Kosovu: Operacija skrivanja tela’.

U tom dokumentu se iznosi da su sakrivanje tijela žrtava ratnih zločina organizovali i sproveli tadašnji državni, policijski i vojni vrh, radnici državnih i javnih preduzeća, ali i sudije, tužioci.

Tvrdi se da je Slobodan Milošević dao nalog tadašnjem ministru policije Vlajku Stojiljkoviću da sanira teren, kako bi izbjegli krivičnu odgovornost za zločine.

U odgovoru Ministarstva odbrane Srbije, koji je RSE upućen mejlom, navodi se da će ova institucija sarađivati sa nadležnim državnim organima, te da je ’Fond za humanitarno pravo nevladina organizacija koja nije ovlaštena za prikupljanje podataka o ratnim zločinima i njihovo dokazivanje’.

Istovremeno, u Ministarstvu se ne osvrću na navode Fonda za humanitarno pravo prema kojima su u toj organizaciji, na osnovu podataka iz Haškog suda, Suda za ratne zločine Srbije i iz svojih izvora, uspjeli da utvrde identitet 110 osoba koje su učestvovale u prikrivanju tragova zločina.

Precizira se da su u pitanju pripadnici državnog policijskog i vojnog vrha.

„Ustavom Republike Srbije zagarantovana je zaštita podataka ličnosti. Prikupljanje, održavanje, obrada i korištenje podataka o ličnosti uređuje se posebnim zakonom, kojim se propisuje zabrana i kažnjava upotreba podataka o ličnosti izvan svrhe za koju su prikupljeni u skladu sa zakonom, osim za potrebe vođenja krivičnog postupka ili zaštite bezbednosti Republike Srbije“, stoji u pismu Ministarstva odbrane.

Na konkretno pitanje RSE gdje se danas nalaze lica koja su prema podacima Fonda za humanitarno pravo učestvovala u asanaciji terena, Ministarstvo nije dalo konkretan odgovor, uz objašnjenje:

„Odgovor na pitanje o dužnostima koja su obavljala profesionalna vojna lica za vreme aktivne službe, njihovo kretanje u službi tokom trajanja i po završetku ratnih dešavanja, kao i imena i prezimena pojedinih komandanata i načelnika odeljenja ratnih jedinica za vreme dešavanja na Kosovu i Metohiji 1999. godine, ne mogu biti dostupna javnosti na osnovu potraživanja Fonda za humantarno pravo.“

U Ministarstvu zaključuju da se, ukoliko su u izvršavanju zadataka u vrijeme ratnog stanja ’profesionalni pripadnici Vojske Jugoslavije izvršili neko od krivičnih djela i time prekoračili ovlaštenja’, podaci o tome dostavljaju javnom tužilaštvu i sudu radi procesuiranja.

„O tome svedoči i činjenica da je Ministarstvo odbrane godinama postupalo po zahtevima Međunarodnog tribunala u Hagu, kao i svih državnih organa nadležnih za procesuiranje ratnih zločina, dostavljajući sve tražene podatke i dokumente“, zaključeno je u odgovoru upućenom RSE iz Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane Srbije.

XS
SM
MD
LG