Dostupni linkovi

Vučić: Inicijativa za reviziju neodgovorna jer unazađuje odnose


Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas, povodom zahteva BiH za reviziju presude protiv Srbije za genocid, da je to neodgovoran potez kojim je stvorena veoma loša atmosfera i da su u prošlost vraćeni teško građeni odnosi Srbije i Bosne ali i uzdrmana stabilnost celog regiona.

Kako se navodi u saopštenju, Vučić je to rekao u razgovoru sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država Kajlom Skatom, sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, situaciji u regionu i evrointegracijama Srbije, kao i o drugim temama od zajedničkog interesa.

Vučić je rekao da će Srbija uvek poštovati integritet BiH i zalagati se za očuvanje mira i stabilnosti, ali da nipošto neće dozvoliti da budu ugroženi državni i nacionalni interesi Srbije.

Sagovornici su razmotrili situaciju u regionu i istakli važnost promovisanja mira, stabilnosti i boljih međusobnih odnosa na Zapadnom Balkanu, kao i zajedničkih mogućnosti za ubrzanje ekonomskog rasta, širenja trgovinske razmene i otvaranja novih radnih mesta.

Srpski premijer je ukazao da bi njegov predlog o uspostavljanju Carinske unije na Zapadnom Balkanu bio jedan od načina da se postigne ekonomski napredak celog regiona.

Ambasador Skot je iskazao kontinuiranu američku podršku Srbiji u procesu približavanja Evropskoj uniji i naporima koje Vlada čini u ispunjavanju kriterijuma za članstvo.

Dvojica sagovornika su konstatovala i dobru saradnju Srbije i SAD u borbi protiv terorizma kroz delovanje anti-ISIS koalicije.

Ambasador Skot je preneo poziv državnog sekretara SAD Reksa Tilersona Vladi Srbije za ministarski sastanak posvećen toj temi, planiran za mart u Vašingtonu.

XS
SM
MD
LG