Dostupni linkovi

Hodžaj: Beograd nema političku volju da se osnuju zajednice opština sa srpskom većinom


Šef kosovske diplomatije Enver Hodžaj izjavio je danas u Zagrebu da je kosovska vlada privržena pitanju osnivanja zajednice opština sa srpskom većinom, ali da sama činjenica da politički predstavnici Srba na Kosovu nisu došli na dva sastanka, govori o tome da Beograd nema političku volju da se to dogodi.

Nakon razgovora sa hrvatskim ministrom vanjskih poslova Davorom Ivom Štirom, Hodžaj je rekao da nema ni govora da bi Zajednica srpskih opština mogla da ima bilo kakva izvršna ovlaštenja, ili bilo šta izvan onoga što je predviđeno Briselskim sporazumom i Ahtisarijevim planom.

"Nastojanja da zajednica opština služi kao produžena ruka Srbije za nas su neprihvatljiva", rekao je Hodžaj.

Povodom nedavnog pisma albanskog i hrvatskog ministra odbrane generalnom sekretaru NATO-a u kojem je izražena zabrinutost za sigurnost na Kosovu, Hodžaj je rekao da Kosovo gleda na Hrvatsku i Albaniju kao na zemlje koje imaju ulogu u stabilizaciji prilika u regionu.

On je istakao da je osnivanje oružanih snaga Kosova međunarodna obaveza, jer je i dio Ahtisarijevog plana iz 2007.

Štir i Hodžaj su najavili da će u martu Kosovo i Hrvatska potpisati sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

Štir je rekao da Hrvatska u potpunosti podržava dijalog Beograda i Prištine i primjenu svih sporazuma, kao i intergraciju cijelog regiona jugoistočne Evrope u EU, uz ispunjavanje predviđenih obaveza.

XS
SM
MD
LG