Dostupni linkovi

Mektić: Pitanje revizije presude vratiti u institucije sistema


Dragan Mektić
Dragan Mektić

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je na pres-konferenciji u Sarajevu izjavio da i dalje stoji na stanovištu da je čitav proces u vezi s revizijom presude BiH protiv Srbije neko izbacio iz institucija sistema, institucija BiH,teprenio čitava taj proces na neke neformalne grupe pa čak i nevladine organizacije.

Prema njegovim riječima, sada je problem i najveća odgovornosti „onih ljudi koji su to izbili iz sistema, da to vrate nazad i da se problemi rješavaju u okviru sistema“.

Mektić kaže da je na skupu koji je održan u petak u Sarajevu odlučeno da se ide u reviziju. On ističe da je od krucijalne važnosti da se to vrati u institucije sistema.

"Ne govorim sada o reviziji, je li trebala biti, nije trebala biti, kakva je trebala biti, ali je činjenica da institucije sistema nisu ni jedan jedini minut posvetile pažnje tome", naveo je Mektić.

Dodao je da je u čitav problem uvučena i diplomatija "privatnim kanalima i privatnim interesima utičemo poprečno i paralelno na rad naših diplomatsko-konzularnih predstavništava".

"Mislim da idemo u jedan sunovrat i da čitavu tu situaciju moramo da vratimo u institucije sistema. Ne može Predsjedništvo da ignoriše situaciju da smo sad zapali u probleme u Ministarstvu vanjskih poslova i da kao nadležan organ za vanjsku politiku ne raspravlja o tome", smatra Mektić.

Pozvao je "one koji su izbacili sistem rasprave i odlučivanja iz institucija da pothitno to sve vrate u institucije".

"Imamo šansku onda da stabiliziramo i smirimo situaciju, da donesemo pametne odluke, a ovako srljamo u sunovrat", kazao je Mektić.

Mektić je danas govorio i o ranije održanom referendumu u RS-u, podsjetivši da je govorio da je referendum u RS „zloupotrebljen od Milorada Dodika i SNSD-a isključivo u predizbornu kampanju i ostvarivanje njihovih vlastitih političkih interesa“.

"Kako sada Milorad Dodik poziva sve političke partije da sjednemo da nađemo zajednički konsenzus o reviziji ove presude, kako nije pozivao tada kad se razgovaralo o 9. januaru, pa je samo sedam dana prije lokalnih izbora zakazao referendum, a poslije toga izigrao volju naroda na tom referendumu", kazao je Mektić.

XS
SM
MD
LG