Dostupni linkovi

Njemačka u nedjelju bira novog predsjednika, Steinmeier favorit


Frank-Walter Steinmeier, bivši šef diplomacije Njemačke
Frank-Walter Steinmeier, bivši šef diplomacije Njemačke

Savezna skupština u Berlinu, ustavni organ sastavljen od zastupnika Bundestaga, donjeg doma parlamenta, i predstavnika pokrajina, Bundesrata, izabrat će u nedjelju (12. veljače) novog predsjednika Njemačke.

Najviše šansi da postane novi predsjednik ima kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) i doskorašnji ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier.

S obzirom da ima potporu vladajuće koalicije i njemačkih liberala, vjeruje se da je izbor Steinmeiera gotovo siguran. On će imati tri protukandidata: Christopha Butterweggea (Ljevica), Alexandera Holda (Slobodni birači) i Albrechta Glasera (Alternativa za Njemačku).

Steinmeier je dva puta obavljao funkciju šefa diplomacije u vladama njemačke kancelarke Angele Merkel. Prvi put od 2005. do 2009. godine, a potom od 2013. do početka ove godine. Kako navodi agencija AP, stekao je poštovanje nastojanjem da se pronađe rješenje za krizu u Ukrajini.

Glasovanje za novog predsjednika najvjerovatnije će biti jedan od posljednjih trenutaka jedinstva vladajuće koalicije pred parlamentarne izbore u rujnu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel ulazi u trku za četvrti mandat, a na tom putu naći će joj se protukandidat, novi lider socijaldemokrata Martin Schulz.

Schulz, doskorašnji predsjednik Europskog parlamenta, zamijenio je Sigmara Gabriela na čelu SDP-a, a ankete pokazuju da je njegovoj partiji porasla popularnost otkako je najavio da će se kandidirati na parlamentarnim izborima.

Predsjednik Njemačke ima ograničenu izvršnu vlast, ali se smatra jakim moralnim autoritetom. Sadašnjem predsjedniku Joachimu Gaucku (77) istekao je mandat i on je objavio da se zbog svojih godina neće ponovo kandidirati na to mjesto.

Predsjednika bira savezna skupština koja se sastoji do 630 izabranih zastupnika i još 630 izaslanika koji se delegiraju iz 16 njemačkih pokrajina.

XS
SM
MD
LG