Dostupni linkovi

Američki senatori traže moć veta na odluke Trumpa u vezi sankcija Rusiji


Američki senator demokrata Ben Cardin jedan od podnosilaca nove incijative za veto Kongresa u vezi sankcija Rusiji
Američki senator demokrata Ben Cardin jedan od podnosilaca nove incijative za veto Kongresa u vezi sankcija Rusiji

Grupa američkih senatora planira da podnese zakon kojim će otežati administraciji američkog predsjednika Donalda Trumpa da ukine sankcije Rusiji uvedene zbog njihovog miješnja u ukrajinsku krizu.

Mjera, pod nazivom Ruski revidirani akt (Russia Review Act) dobila je podršku i republikanskih i demokratskih senatora i stiže u trenutku sve upitnijih namjera Trumpove politike prema Rusiji.

Trump neprekidno signalizira da želi bolju saradnju sa Rusijom u oblastima kao što su borba protiv međunarodnog terorizama, naročito u Siriji. Trumpova administracija je iznosila znatno drugačije stavove o Ukrajini i Rusiji u odnosu na prethodnu administraciju.

Senatori, demokrata Ben Cardin iz Merilenda i republikanac Lindsey Graham iz Južne Karoline među grupom su koja podržava novu zakonsku regulativu koja bi uvela stiktan nadzor kongresa i moć veta nad odlukama Trumpove administracije u vezi sankcija Rusiji.

"Razlog za Ruski revidirani akt je to što smo u nekoliko navrat čuli da predsjednik govori o petencijnom ublažavanju ili ukidanju sankcija" rekao je Cardin novinarima u srijedu.

"Naš ciilj je da obezbijedimo konultacije sa Kongresom a ako je neophodno i akciju Kongresa, ako predsjednik ima namjera da mijenja našu sadašnju politiku sankcija bez šire podrške ili pristajanja Kongresa na to".

Trumpov prethodnik, Barack Obama, uveo je sankcije Rusiji, kojima su jednom broju pojedinaca i kompanija zamznuta sredstva i zabranjeno izdavanje viza, zbog ankeksije ukrajinskog poluostrva Krim u martu 2014.

Ukrajina, SAD i EU takođe navode da Rusija podržava proruske snage na istoku Ukrajine koje se bore pritv snaga Kijava. Rusija demantuje svoju umiješnost u sukobe.

Više od 9.750 ljudi ubijeno je u ukrajinskom regionu Donbas od aprila 2014.

XS
SM
MD
LG