Dostupni linkovi

Sudije saslušale argumente u slučaju Trumpove zabrane


Sa protesta u SAD-u protiv zatvaranja granice i građenja zida prema Meksiku
Sa protesta u SAD-u protiv zatvaranja granice i građenja zida prema Meksiku

Apelacioni sud u San Francisku razmatrao je privremenu zabranu ulaska u SAD za državljane sedam većinski muslimanskih zemalja, ispitujući tvrdnje administracije Donalda Trumpa da je zabrana uvedena iz straha od terorizma, kao i navode druge strane da je neustavna jer diskriminiše muslimane.

Sudija Richard Clifton pitao je zastupnike država Vašington i Minesota koje su se usprotivile zabrani, koje dokaze imaju da je zabrana motivisana religijom, navodeći da je samo 15 posto muslimana na svijetu pogođeno zabranom.

Dodao je da je "teško poreći zabrinutost zbog terorizma onih koji su povezani s radikalnim islamističkim sektama".

Advokat države Vašington Noah Purcell pozvao se na izjave Trumpa u kojima je tražio da se muslimanima zabrani ulazak u SAD i rekao da ne mora da se dokazuje da je svaki musliman pogođen, nego samo da je zabrana motivisana vjerskom diskriminacijom.

Purcell je rekao da zabrana nije naškodila američkoj vladi, nego stanovnicima države Vašington razdvajanjem porodica, onemogućavanjem studentima da putuju na fakultet i sprečavanjem ljudi da posjete porodice u inostranstvu.

Advokat Stejt departmenta August Flentje, upitan zašto se ne bi nastavilo s utvrđivanjem šta je motiv zabrane, rekao je da je "neobično da sud zabrani odluku predsjednika o nacionalnoj bezbjednosti na osnovu nekih novinskih članaka".

Tročlano sudsko vijeće bi trebalo da donese odluku kasnije ove sedmice, ali će slučaj vjerovatno biti nastavljen na Vrhovnom sudu.

Vlada je od apelacionog suda tražila da vrati na snagu Trumpovu uredbu, tvrdeći da predsjednik jedini ima ovlaštenje da odluči ko može ući ili ostati u SAD.

Primjenu uredbe privremeno je blokirao James Robart, okružni sudija u Sijetlu, u državi Vašington.

Saslušanje koje je uživo prenošeno na kablovskim televizijama, internet stranicama medija i na društvenim mrežama, privuklo je veliku pažnju javnosti, a iznošenje argumenata je samo na YouTube kanalu suda slušalo više od 130.000 ljudi.

XS
SM
MD
LG