Dostupni linkovi

Kremlj: Putin i Trump dogovorili razvijanje odnosa 'na konstruktivnim osnovama'


Trump u Ovalnom uredu razgovara telefonom sa Putinom, Bijela kuća
Trump u Ovalnom uredu razgovara telefonom sa Putinom, Bijela kuća

Predsjednici Rusije i Sjedinjenih Američkih Država Vladimir Putin i Donald Trump dogovorili su danas da dvije zemlje razvijaju odnose na "konstruktivnim, jednakim i uzajamno korisnim osnovama", saopštio je Kremlj.

Trump i Putin su razgovarali o nizu međunarodnih pitanja i založili se za "uspostavljanje prave koordinacije u djelovanju SAD-a i Rusije kako bi se porazila Islamska država Iraka i Levanta (IDIL) i druge terorističke grupe u Siriji".

"Naglašen je značaj obnavljanja uzajamno korisnih trgovinskih i ekonomskih veza između poslovnih zajednica dvije zemlje, što dalje može podstaći napredak i stabilan razvoj bilateralnih odnosa", naveo je Kremlj.

Predsjednici SAD i Rusije su u prvom telefonskom razgovoru od kada je Trump položio zakletvu 20. janaura, razmotrili borbu protiv terorizma, situaciju na Bliskom istoku, arapsko-izraelski sukob, situaciju oko iranskog nuklearnog programa i na Korejskom poluostrvu, kao i krizu u Ukrajini.

"Dogovoreno je da ustanove partnersku saradnju u svim ovim i ostalim oblastima", naveo je Kremlj.

U saopštenju se navodi da je Trump tražio da se prenese njegova želja za "sreću i napredak ruskog naroda", navodeći da u ljudi u SAD imaju simpatije za Rusiju i njene građane, dok je Putin naglasio da Rusi imaju slična osjećanja prema Amerikancima.

Predsjednici SAD-a i Rusije dogovorili su se da održavaju redovne lične kontakte.

Razgovor dvojice lidera trajao je oko 45 minuta, prenosi Reuters, pozivajući se na visokog činovnika u američkoj administraciji.

Portparol Bijele kuće Sean Spicer napisao je ranije na Twitter nalogu da Trump, nakon razgovora sa njemačkom kancelarkom koji je trajao 45 minuta, razgovara telefonom predsjednikom Rusije, trećim od pet lidera.

Spicer je objavio fotografiju na kojoj se vidi da Trump razgovara telefonom, a oko njegovog stola sjede i stoje potpredsjednik SAD Mike Pence, šef kabineta američkog predsjednika Reince Priebus, savjetnik za nacionalnu sigurnost Michael Flynn i savjetnik za strateška pitanja Stephen Bannon.

Ranije danas američki predsjednik razgovarao je sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i premijerom Japana Šinzom Abeom.

Trump je prihvatio poziv kancelarke Merkel da prisustvuje Samitu G20 u Hamburgu u julu ove godine.

Merkel i Trump su se saglasili u telefonskom razgovoru oko "fundamentalnog značaja" NATO-a, kao i da sve članice Alijanse moraju da "plate svoj dio" troškova kolektivne sigurnosti, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Istovremeno, francuski predsjednik Francois Hollande upozorio je večeras američkog kolegu Donalda Trumpa da Sjedinjene Države ne odu u "izolacionizam", pozivajući ga na poštovanje principa "prijema izbjeglica", saopštila je Jelisejska palata.

"Hollande je tokom telefonskog razgovora upozorio na ekonomske i političke posljedice protekcionističkog pristupa", navodi se u saopštenju i dodaje da je predsjednik Francuske rekao da je izolacionizam "odgovor koji ne daje nadu".

XS
SM
MD
LG