Dostupni linkovi

Mustafa za RSE: Početak poslednje faze dijaloga sa Srbijom


Isa Mustafa
Isa Mustafa

Premijer Kosova Isa Mustafa izjavio je za RSE da očekuje da će današnja runda dijaloga u Briselu biti početak konačne faze u dijalogu kojeg posreduje Evropska unija uz podršku Sjedinjenih Američkih Država.

On je izrazio nadu da će kraj ovog procesa rezultovati normalizacijom odnosa u svim oblastima između Kosova i Srbije.

Mustafa je dodao da će se na ovoj rundi dijaloga, kojoj pored premijera prisustvuju i predsednici Kosova i Srbije, predstaviti jasni stavovi kosovskih institucija.

Rekao je da će se zatražiti ukidanje srpskih političkih poternica i rasvetljavanje sudbine nestalih.

"U poslednje vreme imali smo sistematska delovanja Srbija kako bi se destabiliziralo stanje na Kosovu direktno ili putem paralelnih srpskih struktura. Kosovo je posvećeno miru, bezbednosti i dobrosusedskim odnosima, ali smo isto tako odlučni da ne dopustimo mešanje bilo koga u unutrašnja pitanja Kosova, te da sprečimo i izbegnemo svaku provokaciju koja za cilj ima destabilizaciju situacije u našoj zemlji", kazao je Mustafa.

On je dodao da današnji sastanak, međutim, ne određuje format budućnosti dijaloga. Premijer Mustafa je rekao da je potrebno da se razjasne teme koje u budućnosti trebaju da se tretiraju, te da se izgrade mehanizmi sprovođenja postignutih sporazuma i uključenost svih aktera, uključujući i opoziciju.

On je ponovio da dijalog nema alternativu i da se samo na taj način može ići napred ka evropskom putu.

XS
SM
MD
LG