Dostupni linkovi

Plenković i Vučić u petak u Davosu


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Premijer Hrvatske Andrej Plenković učestvovaće u četvrtak i petak na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, objavila je Vlada u sredu. Skup će biti prilika za susret s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićićem "u vreme zategnutih odnosa između dveju susednih zemalja", prenosi agencija "Hina".

Plenković će na međunarodnoj konferenciji u švajcarskom zimovalištu imati niz bilateralnih susreta, a u petak će učestvovati na panelu pod nazivom "Go East: Strenghtening Europe's Neighbours".

U raspravi će učestvovati i Vučić, predsednik Ukrajine Petro Porošenko, ministar spoljnih poslova Austrije Sebastian Kurc i evropski komesar za evropsku susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han.

Forum u Davosu biće prilika za razgovor Vučića i Plenkovića koji će se, najavila je Vlada Hrvatske, bilateralno sastati i s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, s visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini, s premijerom Gruzije Giorgijem Kvirikašvilijem i s komesarom Hanom.

Plenković je u utorak rekao da će biti "s Vučićem na jednom panelu i sigurno ćemo imati prilike da razgovaramo. Želim da ova vlada rešava probleme, a odnosi sa Srbijom važni su za Hrvatsku", rekao je šef hrvatske vlade novinarima.

Biće to prvi susret Vučića i Plenkovića koji je dužnost premijera preuzeo oktobra 2016. godine.

Hrvatska je u decembru "privremeno blokirala pristupne pregovore Srbije s EU zbog neispunjavanja obaveza prema hrvatskoj nacionalnoj manjini", dok "iz Srbije stižu optužbe da se u Hrvatskoj rehabilituje ustaštvo i pretnje da će Beograd svim raspoloživim sredstvima braniti hrvatske Srbe ako budu ugroženi", piše Hina.

Agencija podseća da je ove godine u središtu interesa godišnjeg sastanka u Davosu Svetskog ekonomskog foruma, neprofitne organizacije osnovana 1971. sa sedištem u Ženevi, problem populizma na koji će političari, ekonomisti, naučnici, umetnici i aktivisti pokušati da odgovore.

Gotovo 300 političkih lidera iz 70 zemalja i oko 1.000 čelnika velikih kompanija raspravlja o tome od utorka do petka u Davosu, kao i o podsticanju privrednog rasta, socijalnoj inkluziji i širenju automatizacije u industriji što dovodi do ukidanja radnih mesta.

Premda on ne prisustvuje, "duh novoizabranog američkog predsednika Donalda Trampa i njegova populistička retorika jako se osjećaju na tom skupu", dodaje Hina.

Populistički otpor političkim elitama, migraciji i slobodnoj trgovini omogućili su Trampu pobedu na predsedničkim izborima 8. novembra i odrazili se i na ovogodišnji forum u Davosu, koji je posvećen temi "Liderstvo koje odgovara i liderstvo koje je odgovorno".

U poslednjih 12 meseci, populizam je naišao na plodno tlo ne samo među nezadovoljnim američkim glasačima, nego i u Velikoj Britaniji, gde su kritičari EU na populističkoj platformi odneli pobedu na referendumu 23. juna o izlasku iz EU, konstatuje agencija, dodajući da populistički pokreti jačaju i u drugim evropskim zemljama.

XS
SM
MD
LG