Dostupni linkovi

Junker: Konferencija u Ženevi poslednja šansa za ujedinjenje Kipra


Pregovori u Ženevi o kiparskom pitanju
Pregovori u Ženevi o kiparskom pitanju

Pregovori o ponovnom ujedinjenju Kipra koji se održavaju u Ženevi "poslednja su šansa" da se okončaju četiri decenije podela te ostrvske države, ocenio je danas predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

"Zaista mislim bez namere da suviše dramatizujem to što se dešava u Ženevi, da je ovo poslednja šansa" da se ponovo ujedini ostrvo, rekao je Junker na konferenciji za štampu u La Valeti, gde se nalazi povodom obeležavanja početka malteškog šestomesečnog predsedavanja Evropskom unijom.

Junker sutra putuje u Ženevu na konferenciju o Kipru kojoj će se pridružiti i predstavnici sadašnjih država garantora bezbednosti na Kipru - Grčka, Turska i Velika Britanija, kao i generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

"Zadatak je predsednika Evropske komisije da bude prisutan i da pokuša da približi stavove dve uključene strane. Ne bi bio zadovoljan svojim ponašanjem ako bih ćutao", rekao je Junker.

Lideri kiparskih Grka i Turaka počeli su u ponedeljak u Ženevi novu rundu pregovora o ponovnom ujedinjenju zemlje, a glavne teme su podela vlasti, veze sa EU i ekonomska pitanja. Predsednik Kipra Nikos Anastasijades i lider kiparskih Turaka Mustafa Akindži sastali su se u sedištu UN u Ženevi, a u četvrtak bi trebalo da im se priključe predstavnici zemalja koje garantuju očuvanje mira na ostrvu, Velike Britanije, Grčke i Turske.

Mirovni pregovori o ujedinjenju Kipra su ponovo pokrenuti uz posredovanje UN u maju 2015. godine, a posle neuspeha rundi održanih u novembru 2016. godine u Švajcarskoj činilo se da su dospeli u ćorsokak.

Turska je 1974. godine okupirala sever Kipra gde živi turska manjina, da bi je zaštitila od državnog udara koji su izvele grčke snage pokušavši da Kipar ujedinjene s Grčkom.

Vlada Republike Kipar, koja je članica EU od 2004. godine, kontroliše dve trećine ostrva, dok samoproklamovanu "Tursku Republiku Severni Kipar" priznaje samo Ankara, koja na ostrvu drži 40.000 vojnika.

XS
SM
MD
LG