Dostupni linkovi

Seul: Severna Koreja može da napravi 10 atomskih bombi


Severna Koreja, navodno, ima 50 kilograma plutonijuma u vojne svrhe
Severna Koreja, navodno, ima 50 kilograma plutonijuma u vojne svrhe

Severna Koreja sada poseduje dovoljno plutonijuma da napravi deset nuklearnih bombi, saopštile su vlasti Južne Koreje deset dana pošto je Pjongjang naveo da će uskoro testirati interkontinentalnu raketu.

Mnogi stručnjaci smatraju da će Severna Koreja, koja je 2016. sprovela dve nuklearne probe i lansirala nekoliko balističkih raketa, udvostručiti ove godine napore da postigne cilj, odnosno sposobnost da lansira nuklearnu bombu na američki kontinent.

Ministarstvo odbrane Južne Koreje saopštilo je da severni sused najverovatnije ima oko 50 kilograma plutonijuma u vojne svrhe, a to je dovoljna količina za 10 bombi.

Lider Severne Koreje Kim Džong Un izjavio je u novogodišnjoj poruci da su u toku poslednje pripreme za testiranje interkontinentalne balističke rakete.

Analitičari su podeljeni po pitanju stvarne mogućnosti Severne Koreje da razvija nuklearno oružje, jer nikada nije uspela da uspešno lansira interkontinentalnu balističku raketu.

Zbog tih proba, Severnoj Koreji su još ranije uvedene međunarodne sankcije.

Ranijim rezolucijama UN Severnoj Koreji je naloženo da obustavi sve nuklearne aktivnosti i program proizvodnje balističkih raketa.

XS
SM
MD
LG