Dostupni linkovi

Stevandić: Smjene ako su obavještajci BiH prisluškivali zvaničnike Srbije


Nenad Stevandić, potpredsjednik Skupštine RS
Nenad Stevandić, potpredsjednik Skupštine RS

Potpredsjednik Skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić poručio je da u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji /OBA/ BiH treba da dođe do smjena ako se utvrdi da je tačno da su obavještajci iz BiH prisluškivali zvaničnike Srbije.

On ističe da je potrebno da se, saradnjom predstavnika vlasti na nivou BiH i sigurnosnih službi u BiH, Republici Srpskoj i Federaciji BiH utvrdi da li je riječ o zloupotrebi, te da se sankcioniše i spriječi eskalacija negativnih odnosa sa Srbijom ili nekim drugim državama, sa nesagledivim unutrašnjim posljedicama.

"Ako je ovo tačno, treba na dnevnom redu da budu smjene u OBA, jer te službe treba da se bave zaštitom građana, privatnosti, a ne izazivanjem sukoba i pravljenjem neprijatelja, te političkom zloupotrebom", rekao je Stevandić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je napomenuo da je anonimnim pismom, koje je 16. decembra stiglo u njegov kabinet, upozoren da u sigurnosnom sektoru u BiH postoji problem koji se ogleda u postupanju OBA prema Srbiji, jednom od garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao neprijateljskoj zemlji.

"Upozoren sam da da se u BiH već duže kreiraju neprijateljski stav i postupanje prema Srbiji i Republici Srpskoj u tretmanu izabranih predstavnika vlasti, ali i saradnji u privrednom, kulturnom i političkom smislu. Tako da je pod operativnom obradom svaki funkcioner, privrednik ili političar iz Srbije i Republike Srpske", rekao je Stevandić.

On je naveo da je kopiju sadržaja ovog dokumenta 20. decembra službeno uputio članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladenu Ivaniću, predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, predsjedniku Vlade Republike Srpske Željki Cvijanović, predsjedniku Skupštine Nedeljku Čubriloviću i ministru unutrašnjih poslova Republike Srpske Draganu Lukaču.

Stevandić kaže da je kopiju ovog pisma uputio i čelnim ljudima u Parlamentu Bosne I Hercegovine i entitetskim parlamentima.

Radio-televizija Republike Srpske objavila je krajem decembra da posjeduje naloge Obaveštajno-sigurnosne agencije (OBA) BiH za prisluškivanje zvaničnika Srbije.

Istovremeno, ta tv kuća je na svom sajtu objavila skenirana dokumenta OBA pod oznakom tajno.

RTRS je navela da ova akcija traje već pet mjeseci.

Beogradske "Večernje novosti" objavile su ranije, pozivajući se na svoje izvore, da OBA već pola godine sprovodi pojačane obavještajne mjere prema zvaničnicima Srbije i ljudima sa kojima se oni sastaju, a koje uključuju snimanje njihovih razgovora, kao i praćenje i nadzor prilikom dolazaka u tu državu.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je potvrdio, kako se navodi u tekstu, da Srbija ima saznanja o obavještajnim mjerama prema njenim zvaničnicima.

"Dobili smo određene informacije iz bezbednosnih službi da je bilo takvih pokušaja i da su verovatno na teritoriji BiH neki od naših funkcionera bili pod merama nadzora. To naravno ne govori u prilog dobroj saradnji", rekao je Stefanović za Novosti.

Podsjetio je i na situaciju u vezi sa napadom na premijera Vučića u Srebrenici.

Ministar kaže da je Srbija u tom slučaju imala konkretne dokaze, fotografije, snimke i svjedoke da su ljudi koji su u Potočarima pokušali da linčuju premijera imali propusnice sa imenom i prezimenom, ali da niko od njih nije saslušan, niti procesuiran.

"Postavlja se pitanje političke volje i namere vlasti BiH. Ako je premijer prešao preko toga i nastavio da pruža ruku pomirenja, a Srbija želi da doprinese stabilnosti BiH, onda je pravo pitanje za te službe koliko se osećaju komforno zato što jedan takav slučaj nije rešen", rekao je Stefanović.

XS
SM
MD
LG