Dostupni linkovi

Slovenija očekuje presudu o graničnom sporu sa Hrvatskom u 2017.


Ljubljana
Ljubljana

Slovenija očekuje da će arbitri ove godine donijeti presudu o graničnom sporu sa Hrvatskom, na što se treba dobro pripremiti, a u međuvremenu treba izbjegavati sve izjave koje bi narušile dobre bilateralne odnose, upozorio je slovenske diplomate na početku njihova redovnog godišnjeg savjetovanja na Brdu kod Kranja slovenski predsjednik Borut Pahor.

" U očekivanju presude arbitražnog suda o granici svi oni koji vode ili predstavljaju Sloveniju i Hrvatsku trebali bi izbjegavati izjave ili postupke koji bi naše odnose pogoršali", kazao je Pahor u govoru slovenskim diplomatima, uz ocjenu da će politika vezana uz Evropsku uniju, te odnosi s Hrvatskom vezani za očekivanu arbitražnu presudu, dominirati slovenskom politikom u ovoj godini.

Strategija koju vlada treba donijeti u očekivanju arbitražne presude pokazaće može li Slovenija računati na mirno uređenje tog pitanja, kako bi se mogla posvetiti svojim ostalim domaćim i međunarodnim ambicijama, kazao je Pahor.

Prema njegovim je riječima u dobrosusjedstvo i prijateljstvo potrebno ulagati i iskreno se za to truditi, te nastojati da se odnosi s Hrvatskom ne pogoršaju jer će, kako je dodao, već i implementacija presude arbitara ionako biti "vrlo zahtjevan projekt".

Vlada sadašnjeg slovenskog premijera Mire Cerara smatra da arbitražni proces o graničnom sporu, dogovoren 2009. pred ulazak Hrvatske u EU, treba nastaviti, dok je pozicija Hrvatske, nakon jednoglasne odluke Sabora prije dvije godine, da se iz arbitraže izađe, donesena na prijedlog tadašnje vlade Zorana Milanovića, i dalje na snazi, čime je Ljubljana razočarana.

XS
SM
MD
LG