Dostupni linkovi

Nikolić: Srbija ne ugrožava BiH, ali želi obezbediti RS


Dodik i Nikolic
Dodik i Nikolic

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas u razgovoru s predsjednikom Republike Srpske (RS) Miloradom Dodikom u Beogradu da Srbija ne čini ništa da ugrozi BiH, ali da želi da što je više moguće unapredi odnose sa RS radi osiguranja njene budućnosti i napretka, saopćila je služba za saradnju s medijima predsjednika Srbije.

Nikolić je prihvatio Dodikov poziv da 9. januara slijedeće godine prisustvuje obelježavanju Dana RS u Banjaluci, dodaje se u saopćenju.

Prethodno je sa Dodikom razgovarao premijer Srbije Aleksandar Vučić koji je izjavio da će Srbija pomagati i podržavati opstanak i prosperitet RS i da neće dozvoliti njeno egzistencijalno ugrožavanje.

"Srbija poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, ali se i integritet Republike Srpske mora poštovati", rekao je Vučić, navodi se u saopćenju Vlade Srbije.

"Predsednik Dodik je rekao premijeru Vučiću da je situacija u BiH veoma složena i komplikovana, da se srpski narod nalazi pod stalnim pritiscima pojedinih predstavnika zapadnih zemalja, naročito ambasade SAD, ali i bošnjačkog rukovodstva koje ne preza od poredjenja RS s terorizmom kao najvećom pošasti savremenog sveta", navodi se u saopćenju.

Dodik je naglasio da se RS osijeća ugroženom, a srpski narod obespravljenim u "bosansko-hercegovačkoj zajednici".

XS
SM
MD
LG